Verzorging

De verzorging van een hamster neemt niet heel veel tijd in beslag. Het meeste moet je gewoon dagelijks nakijken, maar meer niet.

Zo kan je beginnen met de vacht, bij langharige rassen is dit uiteraard elke dag borstelen, dit kan je doen met een (oude) tandenborstel, welke je dan even met warm water moet bevochtigen. Maar dit moet je dus al niet doen als je een kortharige hamster neemt. Je zal ook elke week eens de nageltjes van je hamster moeten nakijken, normaal slijten die genoeg af, maar indien ze toch te lang worden kan je ze best (laten) afknippen. Je moet hierbij wel opletten dat je niet in de vel van de hamster knipt. Bij sommige dierenwinkels kan je dit (gratis) laten doen. Maar indien er genoeg graaf en klim mogelijkheid is zullen de nageltjes vanzelf wel voldoende afslijten.

Ook de kooi moet schoongemaakt worden, en dit minstens 1 keer per week. Alle aparte spulletjes zoals het loopradje ook even apart afwassen, dan blinkt de kooi nadien weer als nieuw. Je zal echter wel elke dag de ge?rineerde bodembedekking moeten vervangen, om geen vieze geurtjes na te laten. Dit is meestal niet zo lastig aangezien de meeste hamsters dit telkens op dezelfde plek doen. Als bodembedekking en nestmateriaal mag je van alles gebruiken, maar gebruik nooit hamsterwatten. Zie bij het onderdeel hamsterwatten waarom je deze niet mag gebruiken. Zo zal je ook elke maand even naar de tanden van je hamster moeten kijken. Aangezien hamsters knaagdieren zijn blijven deze hun hele leven doorgroeien, het is dus zeer belangrijk om tijdig in te grijpen als ze te lang worden. Normaal gebeurd dit niet, als je genoeg hard voer geeft, of een knaagsteen in de kooi hangt hoef je hier geen schrik voor te hebben. Als ze toch eens doorgroeien dan moet je tijdig ingrijpen. Anders zal de hamster niet goed meer kunnen eten en dus omkomen van de honger. Het is dus belangrijk om in zo een geval naar de dierenarts te kaan om de tanden te laten knippen. De dierenarts zal u dan ook vaak raad geven zodat de tandjes niet weer doorgroeien. Doe dit echter nooit zelf, het is heel belangrijk dat dit goed gebeurt.

! Je kan hem uiteraard ook zelf even vragen wat je het best kan doen om het doorgroeien tegen te gaan.. Je kan ook takken aan je hamster geven voor zijn tandjes af te laten slijten. Knip niet zomaar takken van eender welke boom af, deze kunnen ongezond zijn voor je hamster, je kan in de dierenwinkel ook takken kopen om in de hamsterkooi te leggen, deze zijn zeker en vast gezond. De takken dienen dus als vervanging van of als extra naast de knaagsteen.