Hamstersoorten

1) Nederlandse naam
2) Latijnse naam
3) Algemeen 4) Geschiedenis
5) Lengte op volwassen leeftijd
6) Levensverwachting  
 
1) Goudhamster / Syrische hamster
2) Mesocricetus duratus
3) De Syrische hamster is een dier dat helemaal niet met soortgenoten omkan, uitgezonderd wanneer ze vruchtbaar zijn. Het is dan ook aan te raden om niet meer dan 1 Syrische hamster per kooi te kopen.
4) Hij heeft als offici?le naam ?Syrische hamster? en niet ?Goudhamster? gekregen omdat hij niet altijd in zijn oorspronkelijke wildkleur voorkomt. Zijn wildkleur is goud. G. Waterhouse ontdekte deze hamstersoort in 1839, hij noemde hem ?Cricetus auratus?, wat zoveel betekent als ?gouden hamster?. Daarna bleek dat deze hamstersoort was uitgestorven en kon je ze alleen nog maar vinden in musea.
Iets minder dan een eeuw later, rond 1930 werden in de Syrische woestijn een vrouwtje en haar jongen gevonden. Er overleefden echter maar 3 van de jongen. Volgens de legende zijn alle Syrische hamsters nakomelingen van dit nest. Ze werden gefokt, en nu ook gebruikt als huis- en proefdier.
5) 17 tot 18 cm
6) 1,5 tot 2 jaar
   
1) Russische dwerghamster
2) Phodopus sungorus sungorus
3) Dit is een dwerghamstersoort, zoals de naam al doet vermoeden. Het is een vrij rustige hamstersoort met een brede kop en ronde, bolle ogen. De wintervacht van deze hamster is nogal bijzonder. Deze is wit van kleur, maar veel van de als huisdier gehouden hamsters krijgen geen wintervacht, aangezien bij velen thuis in de winter vroeg het licht wordt aangedaan, met als gevolg dat er geen wintervacht ontstaat. Indien het broertjes of zusjes zijn, kunnen Russische dwerghamsters soms samen, helaas gaat ook dit vaak fout en is het dus eerder af te raden. Indien je het toch doet, zorg er dan voor dat je altijd nog een reservekooi hebt, voor als het alsnog moest fout gaan.
4) Deze hamster komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan, dit is in Siberi?.
K. Hoffman, een wetenschapper van het Max Planck Instituut in Duitsland hield zich eind jaren 60 bezig met het fokken en bestuderen van deze hamstersoort. Verondersteld wordt dat de meeste Russische dwerghamsters nakomelingen zijn van de dwerghamsters die destijds in het M. P. Instituut gefokt werden.
5) 6,4 tot 10 cm
6) 1,5 tot 2 jaar
    
1) Campbelli dwerghamster
2) Phodopus sungorus campbelli
3) De Campbelli dwerghamster is nauw verwant aan de Russische dwerghamster, maar is wel zelfverzekerder en nieuwsgieriger. Ze worden vaak als agressief bestempeld, maar indien je ze van een goede fokker of dierenwinkel haalt kan je met gemak het tegendeel bewijzen. Ook zijn ze beter samen te houden als de Russische variant. Echter blijft het wel zo dat ze als broers of zussen samen moeten zitten als je ze samen zet, helaas gaat ook dit af en toe fout en is het dus eerder af te raden. Indien je het toch doet, zorg er dan voor dat je altijd nog een reservekooi hebt, voor als het alsnog moest fout gaan.
4) Deze dwerghamster komt oorspronkelijk uit Nood-Mongoli?, Noord China en Tuva. De Campbelli dwerghamster werd in 1905 ontdekt door Thomas, en is nauw verwant met de Russische dwerghamster.
5) 6,8 tot 10,3 cm
6) 1,5 tot 2 jaar
 
1) Chinese dwerghamster
2) Cricetulus griseus
3) Net als de Syrische hamster is ook de Chinese dwerghamster echt gevaarlijk tegen soortgenoten, dus is het aan te raden om er geen 2 van in een kooi te houden. Ook hebben deze hamsters een waarneembaar staartje van ongeveer 1cm, wat al direct een verklaring geeft voor hun klimkunsten. Ze gebruiken hun staart zowel om zichzelf ?vast te houden? als om hun evenwicht te bewaren. Bij deze hamstersoort is het geslachtsonderscheid heel gemakkelijk, aangezien de mannetjes hun testikels wel 1/3 van de totale lichaamslengte in beslag kunnen nemen.
Wil jij ook een Chinese dwerghamster, dan zal je waarschijnlijk hard moeten zoeken, aangezien ze in Belgi? en Nederland niet zo veel als huisdier worden gehouden.
4) Ook deze hamster komt totaal niet uit onze buurt maar wel, zoals de naam al deed vermoeden, van China. Ze overleven de natuur zowel in de bossen als in de kale vlaktes. Reeds enige tijd werd ook de Chinese hamster gebruikt als proefdier, vanaf de jaren 60 werd ook deze hamster als huisdier beschouwd.
5) 8,2 tot 12,6 cm
6) 2,5 tot 4 jaar
 
1) Roborovskii dwerghamster
2) Phodopus roborovskii
3) De Roborovskii dwerghamsters zijn de kleinste onder de hamsters, hun kopje is kort en breed en hun vacht bevat een bruingele tint met een grijze onderlaag, ze hebben en witte onderbuik en ze hebben geen streep op de rug. Het zijn niet de hamsters om eens vast te nemen, want ze zijn er zo weer vandoor. Een groot voordeel is dat deze hamsters WEL in groepjes kunnen leven. Natuurlijk is het wel aan te raden om alsnog een reservekooi te hebben, voor moest het alsnog mis gaan. Normaal hebben ze allemaal hun wildkleur, maar sinds kort is er een nieuwe ?variant? Roborovski dwerghamsters te vinden. Deze wordt ook wel eens ?White face? of ?White mask? genoemd.
4) Oorspronkelijk komt de Roborovskii dwerghamster uit Zuid- en West-Mongoli?, pas eind jaren 70 werd ook hier de Roborovskii dwerghamster als huisdier bekend.
5) 8,6 tot 9,2 cm
6) 2 tot 3 jaar