Voortplanting

Tijdens de zwangerschap moet je het zeugje goed verzorgen, daarom moet je zoveel mogelijk lawaai vermijden, zorgen voor voldoende nestmateriaal en erop letten dat ze genoeg vitaminen en eiwitten binnenkrijgt. Het beste is om de hele kooi, uitgezonderd het nestje, een paar dagen voor de geboorte van de jongen te verschonen. Als je dit pas doet na de geboorte loop je een groot risico dat de moeder de jongen zal ombrengen, dit is dus ten sterkste af te raden.

De geboorte zelf gebeurt meestal ?s nachts. Ben je er toevallig bij wanneer ze aan het bevallen is, maak je dan zo snel mogelijk en zo stil mogelijk uit de voeten, anders kan de moeder ongerust worden met alle gevolgen van dien. De geboorte duurt redelijk lang, meestal zelfs enkele minuten per jong.

Net na de geboorte zijn de jongen kaal en zijn hun oogjes nog gesloten. Ze zijn nog zeer zwak en kunnen net een beetje kruipen. De huidskleur is roze tot rood. Vanaf de 2de dag wordt de huid donkerder en begint de pigmentvorming. Rond de 5de dag zal de moeder beginnen met voedsel naar het nest te slepen, zullen de jongen beginnen met mee te eten en zijn ze lichtbehaard. Tijdens ze op hun buik liggen zullen ze voor het eerst proberen zichzelf te poetsen. Op de 10de dag horen de oogjes open te zijn en kunnen ze hun wangzakken netjes gebruiken. Vanaf deze dag zullen ze ook in zithouding zichzelf kunnen poetsen. Vanaf de 14de dag zullen ze beginnen met het verkennen van de kooi en zullen de broertjes en zusjes met elkaar gaan spelen. Op de 21ste dag zijn ze zelfstandig. Uiteraard is het aan te raden om het nest af en toe eens te controleren, doe dit niet wanneer de moeder in de kooi aanwezig is en zorg dat ze er ook niets van merkt. Het is dus ook aan te raden om een stokje te gebruiken om in het nest te kijken, als je het met je hand doet loop je het risico dat ze het nadien alsnog merkt.

Het is best om 1 tot 2 weken na de geboorte het urinehoekje eens te verversen, vanaf 2 weken na de geboorte kan je al het strooisel eens verversen en vanaf 4 weken na de geboorte mag je ook het nestmateriaal verversen.

Het vrouwtje zal de eerste dagen voornamelijk bij haar jongen zijn, ze ligt dan in een speciale houding zodat de jongen goed kunnen zuigen. Tevens zal ze er voor zorgen dat de jongen geen kou vatten door ze goed te bedekken met nestmateriaal. Ook zal ze heel vaak de jongen likken en het nest zo schoon mogelijk houden.

Als er een tekort aan eiwitten is zal de hamster de jongen opeten, zorg er dus voor dat ze zowel tijdens als na de zwangerschap goed voorzien is van eiwitrijke voeding. Kannibalisme kan ook ontstaan doordat je te veel met het vrouwtje fokt. Je moet minstens een pauze van 6 weken inlassen tussen 2 nestjes in, en kan best niet meer dan 6 nestjes krijgen.

Als je een nestje kweekt, zorg er dan voor dat je een plek weet waar je met ze heen kan, vaak beginnen mensen te kweken als een ?kieken zonder kop? en weten later geen raad meer met de jongen, deze belanden dan in de nu al overvolle knaagdierenopvangen en dierenasiels. Heb je toch per ongeluk een nestje en je weet niet waar naartoe met de jongen, controleer dan eerst of ze je niet kwijt kunt bij kennissen of dierenzaken in de buurt. Dat is in elk geval beter dan ze naar een opvang te brengen.

Vrouwtjes zijn om de 5 ? 6 dagen loops, als ze niet loops zijn zullen ze meestal het mannetje aanvallen. Je zal dus een aantal dagen aan een stuk moeten proberen, bij sommige hamsters zie je aan hun gedrag dat ze loops zijn. Het koppelen doe je best in een neutrale kooi. Heb je in die kooi reeds de dag tevoren geprobeerd, ga dan even met een doekje met een beetje azijn op over de wanden zodat geen van beiden hun geur herkennen en dus ook geen territorium zullen proberen te verdedigen. Bij dieren dat niet solitair zijn kan je het mannetje er constant bij laten zitten. Haal hem er echter wel een paar dagen op voorhand weg, het vrouwtje is immers een paar uur na de bevalling weer vruchtbaar, en het zou ondraaglijk zijn voor het vrouwtje om onmiddellijk weer bevrucht te worden.

Algemeen:



Wat?



Goudhamster (Syrische hamster)



Dwerghamster



Min. leeftijd bij begin van het fokken:



Man: 12de ? 13de levensweek
Vrouw : 8ste ? 9de levensweek



3de ? 4de levensmaand



Draagtijd:



16 tot 18 dagen



19 tot 22 dagen



Gemiddeld aantal jongen per worp:



8 jongen



5 jongen



Aantal tepels:



7 tot 11 paar



Zoogtijd:



16 tot 21 dagen