Spelen

Een hamster slaapt heel lang, als hij dan 's avonds eindelijk wakker wordt zit hij vol met energie, die hij het liefst ten volle benut. Om dit te kunnen doen moet hij veel beweging hebben, en dat gaat het gemakkelijkste door middel van speeltjes. Hieronder zijn een aantal manieren uitgelegd.

Het loopradje: aangezien er hier veel verschillende soorten van bestaan en het zeer belangrijk is verwijs ik u door naar het deeltje loopradjes.

Niet elke hamster heeft een even grote kooi. Indien je je hamster eens wat meer ruimte wil geven dan is dit heel gemakkelijk. Je kan bijvoorbeeld met hekjes een hoekje afspannen, neem hiervoor wel hekjes met verticale tralies. Anders is het een makkie voor je hamster om te ontsnappen. Dit is uiteraard niet zo erg, tenminste als je zelf ook graag even een paar toertjes wilt lopen. Je kan zo een ren ook maken door middel van plastic plaatjes als je deze goed aan elkaar bevestigd dan kan de hamster niet weg. Zorg er ook voor dat je geen te hoge attributen in de kooi plaatst, vooral Syrische hamsters zullen deze zien als tussenverdiep om te kunnen ontsnappen. Een ander speeltje waar een hamster zich goed in kan uitleven is de hamsterbal. Vroeger waren deze vrij gevaarlijk aangezien de luchtvoorziening via gleuven gebeurde. Tegenwoordig zijn er nieuwe hamsterballen, waarbij de luchtvoorziening doormiddel van ronde gaatjes gebeurt, wat de hamsterbal weer wat veiliger maakt. Uiteraard rolt de hamster met de bal naar waar dan ook. Je kan hem dus best in een kamer plaatsen waar je een hoekje een beetje kan afsluiten. Maar ook als je niets kan afbakenen is er al een oplossing. Tegenwoordig bestaan er ook speciale rails voor een hamsterbal, daarvan kan je een ovaal maken, maar je kan er ook een heel parkoers van maken.

Het is natuurlijk niet een vereiste om je hamster ergens in te zetten. Indien je kamer niet te veel geheime hoekjes of kantjes heeft dan kan je hem even goed gewoon loslaten.

Ook kan je wat eten verstoppen in de kooi. Dit kan je doen door hier en daar een plakje appel weg te leggen, maar je kan het ook tussen de tralies steken zodat hij moet gaan klimmen.

Is je hamster alsnog ontsnapt, kijk dan even op de pagina ontsnapt voor tips om hem terug te vangen.