Gedrag

Als eerste zal ik het hamsteren bespreken. Een hamster is aan het hamsteren wanneer hij van alles in zijn wangzakken steek, en dit er later in zijn schuilhuisje weer uit haalt. Het er terug uithalen gebeurt met een strijkende beweging. Dit doen ze omdat ze in het wild vaak lange perioden niet aan voedzaam eten kunnen komen. Tijdens de periodes dat ze hier wel aan kunnen komen verzamelen ze de overschot om zo de minder voedselrijke tijden door te komen.

De meeste hamstersoorten laten geen andere hamsters in hun territorium toe. Ze zijn dus solitair en leven zowat als een kluizenaar. Om te weten welke hamstersoorten nu wel en niet solitair zijn kan u kijken bij hamstersoorten.

Sommige hamsters houden een winterslaap. Meer informatie hierover kan je vinden bij het onderdeel winterslaap. Net zoals mensen hebben ze speciale houdingen of gewoontes bij enkele speciale dingen. Als je hamster bijvoorbeeld geeuwt, dan kan dit betekenen dat hij goed geslapen heeft, of dat hij zich goed voelt. Ook spelen en zichzelf wassen zijn tekenen dat hij zich goed voelt. Krimpt je hamster echter ineen, dan is hij geschrokken.

Hamsters kunnen ook met elkaar ?praten?. Dit doen ze via geurklieren. Bij de meeste dwerghamsters bevinden deze zich aan de buik, bij de Syrische hamsters op de flanken en de Chinese dwerghamster heeft geurklieren op zowel de buik als op de flanken. Hiermee laten ze geursporen achter, waardoor andere hamsters weten of dat ze daar nu wel of niet mogen komen. Vrouwtjes gebruiken dit bijvoorbeeld om aan de mannetjes duidelijk te maken of ze gewenst zijn of niet.

Hamsters zijn tevens heel goed in onthouden. Zo zullen ze snel weten ofdat ze de stem van hun verzorger of van iemand anders horen. Als je snoepjes steeds op dezelfde plaats verstopt, dan zal hij ook onthouden waar je dat verstopt en dus de volgende keren daar op zoek gaan. Ook zullen ze zo weten wat je bijvoorbeeld al met de hamster hebt gedaan. Als jij hem bijvoorbeeld per ongeluk hebt zeer gedaan, en hij hoort je stem dan is de kans groot dat hij snel wegkruipt in zijn huisje.

Indien ze bang zijn van iets dan zullen ze tegenover dat dier een bepaalde houding aannemen. Als ze bijvoorbeeld iets raars horen, zullen ze op hun achterpoten gaan staan en in de lucht snuffelen. Als ze voor een kleinere of even grote vijand komen te staan zullen ze hun wangzakken opblazen en zich zo groot mogelijk maken. Staan ze echter tegenover je kat bijvoorbeeld dan zullen ze eerder doen alsof ze dood zijn, om zo de kat haar interesse te doen verminderen.

Indien je hamster nog niet tam is, dan kan je bij het onderdeel tam maken kijken voor een methode om dit te doen.