Loopradjes

Dit is een zeer belangrijk onderdeel in de kooi van je hamster, zonder een loopradje barst je hamster uit van de energie. Aangezien een hamster dit dus vaak gebruikt is het ook de bedoeling een goed radje te hebben.

Hoe mag een radje niet opgebouwd zijn?
- Aparte spijlen zijn zeer gevaarlijk, als hij met een pootje vast komt te zitten kan hij dit zeer hard bezeren - Je radje mag geen metalen standerd hebben, als je hamster met zen hoofdje naar buiten kijkt kan hij zijn hoofdje bezeren aan de plaatsen waar het radje aan de standerd bevestigd is.

Goede Radjes bestaan meestal uit een rond potje, waardoor in het midden een bout zit waarmee hij aan de kooi kan bevestigd worden. Zo een potje is langs een kant open en heeft allemaal ribbels, zodat de hamster genoeg grip heeft op het radje. De bout is dus de as waarop het potje ronddraait.

Denk eraan dat een Syrische hamster een groter radje nodig heeft dan een dwerghamster. Het radje van een Syrische hamster moet een minimum doorsnee van 18 tot 20cm nodig. Indien je meerdere dwerghamsters in 1 kooi hebt, is het ook praktischer om een radje voor Syrische hamsters te kopen.

Het is belangrijk om ook het radje schoon te maken tijdens het uitkuisen van de kooi, want hamsters plassen wel eens tijdens het rennen. Indien het radje te piept, moet je er olie aan bout doen, dan zal dat binnen de kortste keren ophouden.