Hamsterkooi

De kooi is een heel belangrijk onderdeel voor je hamster, en moet dus ook aan heel wat eisen voldoen. Hieronder de minimumvoorwaarden voor je hamsterkooi.

- De kooi moet ruim zijn, je moet minimum denken aan 50cm bij 30cm en dan nog 30cm hoog. Dit moet de grondoppervlakte zijn, al maak je er honderd verdiepingen in, je moet een minimum grondoppervlak hebben van50 bij 30cm. Een grotere kooi is altijd beter, je hamster zal heus elk hoekje en kantje van de kooi gebruiken. Helaas zijn grotere kooien ook duurder, maar tweedehands kooien zijn vaak ook groot, in goede staat, en vooral, goedkoop! Dus, als je een kooi gaat kopen, kan je best eerst in de blaadjes kijken of je nergens een goedkope ruime kooi op de kop kan tikken.

- Een hamster mag zich niet vervelen, zorg er dus voor dat er voldoende speelgoed en zeker een radje in hangt. Zorg er ook voor dat je radje groot genoeg is, een Syrische hamster heeft een groter radje dan een dwerghamster nodig. Niet elk radje is goed, kijk voor een goed ratje even op de pagina loopradjes. - Een kooi moet stevig zijn. Als plots jouw hamster spoorloos verdwenen is, kan het vaak lang duren om hem terug te vinden. Ook als de tralies te ver uit elkaar staan, kan je hamster ontsnappen, dus ook dit vereist uiterste aandacht bij de aankoop.

- Indien je een traliekooi neemt, zorg dan dat er zoveel mogelijk tralies horizontaal lopen, dit zorgt voor meer klimgelegenheid.

- De hamster mag zich niet kunnen bezeren, schraap eventuele braampjes met een veiltje weg. Ook uitsteken bevestigings haken en boutjes kan je best zo kort mogelijk afknippen en goed afronden zodat er geen scherpe randjes aan zijn.

- Gebruik gemakkelijk uit te kuisen onderdelen, zoals een aparte onderbak, buisjes die eraf kunnen,?

- Je hamster moet ergens staan waar het rond de 21?C is, plaats de kooi daarom op een tafeltje, dit is altijd warmer als op de grond.  Je mag de kooi niet volledig in de zon plaatsen, en ze moet op een rustig plekje staan, zodat de hamster overdag rustig een dutje kan doen.

- Plaats de kooi uit de buurt van je kat of hond, dit zou wel eens slecht kunnen aflopen. Vertrouw je kat of hond niet, ook al doet die normaal geen muis kwaad, je weet nooit hoe die zal reageren als er een nieuw dier bijkomt waardoor hij/zij plots een beetje minder aandacht krijgt.

Je hebt over het algemeen 2 verschillende kooien, de traliekooi en de buizenkooi, hieronder even een korte samenvatting hierover.
Traliekooi:Buizenkooi:
Deze bestaat uit een plastic onderbak met daarbovenop een uit tralies gemaakte bovenconstructie. Dit zijn 2 aparte delen, tevens bestaan er traliekooien met meerdere verdiepenDe buizen waaruit deze kooi bestaat zijn van plastic, en kunnen gemakkelijk aan elkaar bevestigd worden.
Voordelen:
- Bij horizontale tralies is er een grote klimgelegenheid. - Weegt weinig.
- Meestal eenvoudig uit te kuisen.
- Gemakkelijk om extra speelgoedjes in te hangen.
- Goede ventilatie
- Gemakkelijk uit te kuisen.
Voordelen:
- Uitbreiding is eeuwig mogelijk, er zijn diverse onderdelen verkrijgbaar in de dierenwinkel, welke allemaal heel gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden
- Strooisel is slechts op enkele plaatsen mogelijk, en kan ook niet gemakkelijk uit de kooi vallen.
Nadelen:
- Door de gemakkelijke ventilatie moet je de kooi uit de tocht plaatsen, wat niet altijd even gemakkelijk is.
- Strooisel kan door het spelen van de hamster naast de bak terecht komen. Dit is echter eenvoudig en snel op te kuisen.
- Elke hamster is anders, sommige zullen de tralies gebruiken om op te knagen, een kraagsteen is dus aanbevolen.
Nadelen:
- Moeilijk om uit te kuisen, wegens de beperkte toegang.
- Zeer slechte ventilatie.
- Dit zijn vrij prijzige kooien.
In de kooi moet aanwezig zijn:
- Een etensbakje met eten.
- Een drinkflesje
- Goede bodembedekking, dat gemakkelijk op te kuisen is.
- Nestmateriaal, zoals hooi.
- Speelgoedjes, waaronder op zen minst een loopradje dat groot genoeg en veilig is. Kijk hier welke loopradjes veilig of onveilig zijn.
- Een (nacht-)huisje.