Inleiding

Iedereen weet wel wat een rat is, en is er ooit al een in het wild of in een kooi tegengekomen. Maar wat is nu eigenlijk de tamme rat voor een soort? Een rat is een dier dat oorspronkelijk voorkwam in riolen, krotten, zolders, kelders en andere vochtige plaatsen.

Onze tamme ratten zijn een afstammeling van de bruine rat (Rattus Norvegicus), ook wel de rioolrat genoemd. Deze komt echter ook voor in Pakhuizen, vuilnisbelten, schuren, kelders en andere plaatsen. Zowel in de stad als op het platteland en het tropische regenwoud kan je dit diertje tegenkomen.
De zwarte rat (Rattus Rattus) komt (of misschien tegenwoordig kwam) meer voor op zolders en droge (platte) daken. Dit is een veel slanker en donkerder exemplaar dan de bruine rat en wordt ook wel eens de dakrat genoemd. Deze ratten komen echter niet veel meer voor in Belgi? en Nederland. Gelukkig zijn onze tamme ratten een heel andere soort, welke geen van de slechte eigenschappen van de bruine en de zwarte ratten hebben. De bruine en zwarte ratten leven in riolen, lijken agressief (ze zijn eigenlijk eerder bang en stellen zich om zich te verdedigen angstaanjagend op), en kunnen ernstige ziektes verspreiden. Het zijn echter niet de ratten zelf, maar de vlooien die de meeste van de ziektes overbrengen. Zo is dus onder andere de pest verspreid. Tamme ratten zijn eerder een aanhankelijk, trouw en lief.
De tamme rat is ontstaan in het begin van de 19de eeuw. Wetenschappers namen de bruine ratten mee naar laboratoria om er proeven op te doen. Hierbij hielden ze een groep ratten om mee te kweken, zodat er steeds jonge ratten waren die zuiver waren (waarbij de voorouders geen enkele test hadden ondergaan). Naar lang de tijd strekte werden deze stamratten tammer en aanhankelijker, hierdoor ontstond de tamme rat.
De tamme ratjes zijn dus daadwerkelijk afstammelingen van de bruine ratten.

De tamme rat is een roedeldier(groepsdier), het is dus best om 2 ratjes aan te schaffen in plaats van 1. Ze kunnen samenleven in grote groepen, jong en oud, mannetjes en vrouwtjes door elkaar, en dit zonder grote ruzies. Toch is het niet aan te raden om 2 ratjes met een verschillend geslachten te kopen. Denk hierbij maar eens wat je met al die jonkies gaat doen, De meeste ratjes zijn al geslachtsrijp vanaf 5 weken en 21 dagen later kan je al een nest hebben van een tiental jongen, met uitschieters van boven de 20. Wat zou je hier allemaal mee gaan doen? Denk maar eens aan de rattenopvangen die nu al overvol zitten. Het is dus niet verantwoord om op grote schaal te gaan fokken.Tevens zijn ratten al direct na de bevalling opnieuw vruchtbaar, let dus op dat ze niet onmiddelijk weer bevrucht wordt.

Ratten zijn sociale dieren, en hierbij dus een prima speelkameraadje voor jong en oud. Ratten zijn dieren dat zeer gehecht raken aan hun verzorger. Het zijn heel intelligente en nieuwsgierige diertjes, waardoor ze gemakkelijk iets leren. Zo zijn ze oorspronkelijk nachtdieren, maar na een beetje training zijn jouw ratten zo een dag- en nachtdier. Als je je ratten bijvoorbeeld elke morgen om 7u.30 uur wekt, dan zullen je ratten binnen de kortste zelf op jou staan wachten om 7u.30.
Ratjes halen gemiddeld de leeftijd van 2 jaar, helaas halen veel van de dierenwinkelratjes zelfs de 2 jaar nog niet.
Een vrouwelijke rat weegt gemiddeld tussen de 200 en de 275 gram, terwijl een volwassen mannetje gemiddeld 275 tot 350 gram weegt.

 
Rat ?n Roll - rattenopvang