Huisvesting

Ratten kan je in verschillende kooien huisvesten, maar er zijn toch altijd een aantal dingen waarop je moet letten. Zie dat er geen scherpe uitsteeksels en voldoende ventilatie is, en dat de kooi gemakkelijk schoon te maken is, dit door een afneembaar bovengedeelte. De grote van een kooi voor 2 ratten moet minimum 1m bij 50cm zijn en zo een 40cm hoog. Er zijn, zoals reeds eerder vermeld verschillende soorten verblijven. Hieronder even een aantal voorbeelden met de voor- en/of nadelen.

De traliekooi: Weliswaar veruit de meest geschikte kooi voor je ratten, vanwege de kunststof onderbak is deze gemakkelijk uit te kuisen en schoon te krijgen. Vanwege de tralies is er genoeg ventilatie, en vooral, indien een deel van de tralies horizontaal zijn, extra veel klimgenot. Zorg dat je er een neemt met een gemakkelijk afneembaar traliegedeelte dat toch goed vast zit.  Zie ook of er geen scherpe kantjes aan zijn. Dit laatste valt echter nog weg te werken met een vijltje.

De houten (zelfbouw-)kooi: Iets minder geschikt dan de traliekooi, maar toch nog altijd hanteerbaar. Ze kan makkelijker stuk geknaagd worden, maar dit valt gemakkelijk te verhinderen door ijzeren plaatjes op de randen te hangen. Ook is het aan te raden om het hout met een waterafstotend product behandelen, zorg er wel voor dat je dit met een gifvrij, diervriendelijk product doet.. Dit omdat de urine er anders intrekt, en dat krijg je er nooit meer uit. Helaas trekt de geur vroeg of laat alsnog in het behandelde hout. Vermijdt tevens scherpe uitsteeksels, je ratjes zouden zich wel eens hard kunnen bezeren aan deze dingen. Je kiest dus beter niet voor een houten kooi. Je kan ook kooien zelf bouwen welke niet van hout zijn. Aangezien een zelf gebouwde kooi normaal altijd past (mits je op voorhand de maten opmeet) is het praktischer om zelf een kooi te bouwen uit kunststof. De glazen en de kunststof bak: Deze 2 kooien zijn eigenlijk de 2 minst geschikte. Dit omdat er weinig tot geen ventilatie is en er geen mogelijkheid is om er klimspeelgoed in te hangen. Tevens weegt vooral de glazen bak erg zwaar en warmt deze snel op vanaf de zon erop schijnt. In de kunststof bak zijn de dieren dan weer enkel zichtbaar als je erboven gaat hangen.Ze zullen ook niet gemakkelijk aan vreemde geluiden wennen, dit omdat ze ook niet kunnen zien wat er gebeurt.

Het is aan te raden om de kooi nooit in de tocht of in de volle zon te plaatsen, en je kan ze best ook niet op de grond plaatsen. Het is op de grond immers altijd het koudste, er zijn veel trillingen door het voorbijlopen, ook kan het gebeuren dat je (per ongeluk) tegen de kooi stoot. Tevens hebben ze op de grond niet echt een uitzicht. Je zet het dus best op een laag tafeltje of kastje. Ratjes zijn tevens gezelschapdieren, zet de kooi dus best in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt.

Voor de inrichting van je kooi kan je een paar oude bloempotten als schuilhokje. Helaas zijn bloempotten echter nogal moeilijk uit te kuisen. Je kan het best een huisje kopen in de dierenwinkel, maar let er wel op dat je geen hamster artikkelen koopt, deze zijn vaak te zwak voor de rattentandjes. Je kan tevens gewoon kartonnen (wijn-)doosjes gebruiken. Plaats ook een aantal klimattributen in de kooi zoals hangmatje, schommels, buizen en bv. een plaatje in de hoek van de kooi op 10cm hoogte waar ze op kunnen klimmen. Kies tevens een zware etensbak met een groot grondoppervlak (minimum 3 keer de hoogte) Anders kunnen je ratten het etensbakje omvergooien. Als bodembedekking kan je zowat van alles gebruiken, zolang het maar niet stoffig is want ratten hebben supergevoelige luchtwegen.: Kattenbakkorrels (GEEN grit!, dit is een soort kattenbakvulling dat aaneen gaat hangen vanaf het vochtig wordt) papiersnippers, beukensnippers gedroogde ma?skorrels. Gebruik echter nooit houtsnippers of zaagsel.

Ook kan je een bakje gevuld met beukensnippers erin in de hoek van de kooi bevestigen als toilet. Ratten doen vaak hun behoefte op dezelfde plek indien je ze dit zelf aanleert. Dit kan je doen door een hele tijd heel consequent alle keutels in het bakje te leggen, want heel weinig ratten beginnen uit eigen initiatief hun keutels in het bakje te leggen omdat ze simpelweg nog niet weten dat het daarvoor dient. Het is ook heel belangrijk om in het toilet een andere bodembedekking te doen dan in de rest van de kooi zodat ze het verschil duidelijk zien. hierdoor hoef je niet telkens heel de kooi uit te kuisen en volstaat het om elke dag dit bakje leeg te maken.

 

Rat ?n Roll - rattenopvang