Voeding

Ratten zijn niet echt kieskeurig als het om eten gaat. Ze zijn immers alleseters. Bij wilde ratten varieert het menu van granen en zaden tot vruchten en van insecten tot kleine zoogdieren en kadavers.

De huisratten zouden dit eveneens eten, maar u zult wel begrijpen dat het niet effici?nt is om daar eventjes een kadaver in huis te halen. Daarom bestaan er verschillende soorten gemengd voer voor ratten. Koop geen gemengd knaagdierenvoer voor je ratjes, hier zit vaak net niet hetgeen in wat je ratjes nodig hebben, ook konijnenvoer is niet geschikt voor je ratjes. Een konijn is immers een planteneter. Je kan je ratten tevens fruit en groenten geven, ook eieren vallen vaak in de smaak. Kool en sla zijn echter af te raden, Dit kan voor serieuze problemen zorgen. Je zal zelf wel moeten experimenteren welke groenten en fruit jouw ratten nu lekker vinden en welke niet. Geef ook niet te veel fruit ineens, je kan beter een stukje eraf snijden en de rest in de koelkast bewaren. Van bederft voedsel worden ze immers ziek. Ratten kunnen van te veel natvoer diaree krijgen.
Je mag maximaal 1 ei per maand geven, dit omdat uw ratten anders een overdaad aan dierlijke eiwitten hebben. Er zitten voldoende eiwitten in het rattenvoer. Ratten in het wild eten ook niet elke dag vlees of andere dierlijke producten. Gemengd rattenvoer is nog altijd het basisvoer voor ratten, daarnaast is het aan te raden om ook wat groenten en fruit te geven. Groenten en fruit kan je beter niet als basisvoer nemen omdat dan je ratten een overdosis krijgen van een bepaalde vitamine en een tekort van een andere vitamine. Dit is dus heel schadelijk voor je ratten.
In het wild kiezen ratten immers hun eigen menu en zorgen ze ervoor dat er van elke voedingsstof genoeg in zit.
Ratten eten ook wel eens hun eigen ontlasting op. Niet omdat ze het andere eten niet lekker vinden, maar omdat tijdens de spijsvertering vitamine B12 ontstaat, door hun keutels op te eten krijgen ze deze voedingsstof binnen. Jonge ratjes eten wel eens de ontlasting van de oudere ratten op, omdat in de keutels tevens de bacterie zit die er voor zorgt dat ze zelf ook vitamine B12 komt.

Ratten hebben tevens een hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig. Indien je een gevarieerde voeding geeft zal hiervan zeker genoeg aanwezig zijn. Een studie heeft uitgewezen dat mineraalstenen in grote hoeveelheden echt ongezond zijn voor ratten, daarom geef je deze dus beter niet.

Ook water is zeer belangrijk, ratten drinken gemiddeld heel wat meer dan andere knaagdieren. Het is belangrijk dat er altijd vers water aanwezig is. Het is aan te raden hiervoor een drinkflesje te kopen, aangezien ze een kommetje gemakkelijk omver kunnen gooien en kunnen vuilmaken.

 
Rat ?n Roll - rattenopvang