Gedrag

Vrouwtjes en mannetjes hebben een ander gewicht maar verschillen ook in karakter. Zo zijn de vrouwelijke ratten meestal sneller en beweeglijker. Ratten hebben de gewoonte om ?s middags te slapen en hun activiteiten aan te passen naar de omstandigheden en de personen in hun omgeving, vooral de bruine rat is hier erg goed in. De reden dat ratten zich zo goed kunnen aan passen is te danken aan hun intelligentie, hij is een krak in het vinden van een oplossing wanneer hij een ingewikkeld probleem heeft, zo zal hij de weg in een doolhof helemaal vanbuiten weten na enkele keren te proberen, dus met een beetje training is dat allemaal geen enkel probleem. Het zicht van ratten is niet echt scherp en de albino ratten hebben dan nog eens het nadeel dat ze zeer slecht kunnen zien, daarom is het niet raar dat de albino ratten wel eens met hun kop durven zwaaien en heen en weer wiegen. Dit noemt men zekeren en kan vergeleken worden met het inzoomen van een camera om iets ver beter in beeld te krijgen. Ook ratten met zwarte ogen kunnen dit doen, ratten hebben nu eenmaal slechte ogen. Bijna alle ratten hebben echter wel een veel beter ontwikkeld reuk en gehoororgaan.
Alle ratten, zowel mannelijke als vrouwelijke, trekken sporen met druppeltjes urine om hun terrein af te bakenen en te tonen dat hun baasje van hun is door hem/haar naar hen te laten ruiken. Tamme ratten zijn heel aanhankelijk en trouw en zitten graag bij je op de schouder. Het is wel zo dat een rat een roedeldier is, dit betekend dus dat ze in groep leven en dus is het beter dat je 2 ratten houd i.p.v 1. Hier kan u meer informatie over vinden bij het onderdeel aanschaf.

Het tam maken van een rat: Wanneer u ratjes gaat halen bij een goede ratterie of hobby fokker zijn ze meestal al tam omdat ze vanaf een jonge leeftijd al gewend zijn geraakt aan mensen, dit is dus voor u een voordeel want dan hoeft u ze niet meer tam te maken.

Tamme ratten zijn nieuwsgierig maar zeker niet agressief, wanneer u ze regelmatig eens uit hun kooi haalt zullen ze vanzelf aan u wennen, doe je dit niet dan worden ze schuw en zullen ze zich nog maar amper laten zien.

Hoe vroeger je begint met het tam maken van je ratjes, hoe eenvoudiger het voor u is. Wanneer u ratten met een leeftijd van ongeveer 5 ? 6 weken regelmatig eens vast houdt, wat mee speelt en wat lekkers geeft worden ze vanzelf tam.

Een rat op je schouder:
Je ziet wel eens mensen lopen met een rat op hun schouder. Dit is niet zo moeilijk aan te leren. Ratten vindt die hoge plaats zeer interessant om rond te kijken, maar willen graag ook wat gaan rondsnuffelen. Wanneer je wilt kunnen rond lopen met een rat op je schouder moet je hem leren stilzitten, dit kan u eenvoudig aanleren door iedere keer als hij rustig stil zit hem iets lekkers te geven. Wanneer hij op je schouder telkens weer begint rond te lopen kan u hem iedere keer weer op de gewenste plek zetten. Uiteindelijk zal hij begrijpen dat hij op die plek moet stilzitten.

Extra:
Ratten kunnen elkaar herkennen door elkaar te besnuffelen. Iedere rat heeft een geurklier aan de kop en aan de anus. Ratten kennen ook jou aan je geur.

Ratten zijn heel schone dieren en wassen zich vaak 6 keer per dag.
Ratten wassen zich wanneer ze zich veilig, prettig en ontspannen voelen. Laat je ratten dan ook met rust wanneer ze zich aan het wassen zijn.

Ratten zijn groep dieren en versterken hun banden door elkaars vacht te verzorgen. Wanneer je een rat aait zal hij denken dat je hem aan het wassen bent. Aaien is voor een rat een vorm van vachtverzorging.

Ratten mogen niet leven in rokerige ruimten, dit omdat ze zeer gevoelige luchtwegen hebben.

De neus geeft de rat veel informatie over de omgeving, wanneer ze dus op verkenning gaan in een nieuwe omgeving zullen ze hun neus in de lucht houden.

De meeste ratten zullen als ze tevreden zijn knarsetanden en ploppen met zijn ogen.
Het knarsetanden kan 3 betekenissen hebben:
- Wanneer een rat knarst of plopt tijdens het aaien betekend dit dat hij het leuk vindt.
- Als je rat knarsetand en/of een uitstaande vacht heeft kan dit duiden op boosheid maar ook op ziekte. Dit gedrag noemt men egelen. - Wanneer een rat knarst kan het ook zijn dat hij zeer veel pijn heeft.

Omdat ratten prooidieren zijn, zullen ze niet snel laten merken dat ze ergens pijn hebben, alle tekenen van zwakte (ziekte) zullen ze tot het uiterste verbergen. Dit betekend dus dat wanneer je rat er overduidelijk ziek uit ziet dat dan de ziekte al ver gevorderd zal zijn en dat je dan zo snel mogelijk naar een dierenarts moet gaan om een behandeling te starten.
 
Rat ?n Roll - rattenopvang