Huisvesting

Konijnen binnen houden 

Een binnenkooi moet ruim genoeg zijn, de minimale ruimte voor ??n konijn is voor:

                                                           breed      diep               hoog

- grote rassen               100cm     70 cm            60 cm               (niet aan te raden voor in huis)

- middenrassen             70cm       60cm             50cm                (niet aan te raden voor in huis)

- kleine rassen              50cm       50cm             50cm
- dwergrassen               40cm       50cm             50cm


Grotere hokken zijn wel aan te raden. Er zijn vele kamerkooien in de handel, maar ze hebben allen hun voor en nadelen. Zo zal een kunststof kooi met een plastic bovenbouw niet zo goed ventileren maar is ze tochtvrij en zal er niets van de bodembedekking uit kunnen vallen. Een kunststof kooi met een metalen (spijlen) bovenbouw wel goed ventileren maar kan het konijntje in de tocht zitten en kan hij de bodembedekking er uit wroeten. Zet je konijn niet -voor de verwarming, -naast een deur die vaak open en dicht gaat, -in volle zon, -vlakbij een raam of in de keuken (daar is het te vochtig). Konijnen zijn over het algemeen zindelijke dieren. Het is nogal handig om je konijn zindelijk te maken wanneer je konijn vrij mag rondlopen. Konijnen vinden tevens het leuk dat ze af en toe hun pootjes kunnen strekken, daarom kan je ze best af en toe, onder toezicht, vrij laten rondlopen. Zorg ervoor dat hij niet aan snoeren kan knabbelen en ook niet aan giftige planten kan peuzelen. En kijk zelf natuurlijk goed uit waar je loopt. Een binnenkooi moet minstens 1 keer per week grondig uitgekuist worden en nog 1 keer per week nieuw hooi of stro. In warme weken moet dit vaker gebeuren. Azijn is handig om urineaanslag te verwijderen.

 

 

Konijnen buiten houden 

Een konijn dat buiten zit moet een hok hebben dat aan veel eisen voldoet, zo moet het ruim genoeg zijn, hier even de maten voor 1 konijn, (groter is ten sterkste aan te raden)

 

                                   breed      diep               hoog

- grote rassen               100cm     70 cm            60 cm

- middenrassen             70cm       60cm             50cm

- kleine rassen              50cm       50cm             50cm
- dwergrassen               40cm       50cm             50cm


er moet een tochtvrije plaats in het hok zijn, best afgezonderd van de rest door een plank met een gat in, en het hok  moet op pootjes van minstens 20 cm staan. Konijnen kunnen slecht tegen vochten nattigheid. Indien mogelijk zal het konijntje het plezant vinden als hij kan beschikken over een ren. Konijnen die buiten worden gehouden kunnen beter per 2 gehouden worden, alleen buiten in een hok is niet zo plezant. Voor twee konijnen moet je de breedte en de lengte van het hok minstens maal 1,5 doen. Konijnen zitten graag buiten, hier komen ze het meest tot hun recht, je kunt je konijn echter niet midden in de winter van binnen naar buiten zetten. Doe dit geleidelijk aan in de zomer zodat het konijn aan de dalende temperatuur kan wennen. Bij vrieskou moet je voor voldoende beschutting zorgen of kan je een jute zak voor de gaas hangen. Zet het hok niet in volle zon en zorg voor genoeg schaduw. Je kunt je hok dus het best tegen een schutting of tegen je huis zetten met de gaas naar het zuidoosten geplaatst. U kunt ook een thermometer naast het hok hangen zodat u de temperatuur wat in de gaten kunt houden op warme dagen.

Bedek de bodem met een laagje houtkrullen, zaagsel is eerder af te raden omdat het nogal stoffig is. Kuis het hok minstens 1 keer per 2 weken uit en zorg dat er altijd voldoende eten en drinken in staat.