Speelgoed

Je kunt speelgoed voor konijnen vaak zelf maken zodat hij zich kan uitleven in het:
-Wroeten & graven
-Scheuren -Gooien
-Klimmen
-Knagen
-Slaan
-Rollen, duwen

Hij zal als hij wil graven eerder het speelgoed om in te graven gaan gebruiken dan buiten het gazonnetje omwoelen.

Wroeten & graven

Konijnen houden ervan om tunnels te graven of te wroeten in een bestaande tunnel.

Er bestaan kartonnen buizen van bijvoorbeeld vloerbekleding waarmee tunnels kunnen gemaakt worden. Je kan bijvoorbeeld aan het einde van de buis wat papier stoppen zodat het konijn erdoorheen moet proberen te geraken maar er zijn ook vaak konijnen die niets leuker vinden dan in een tunnel te gaan liggen, hiervoor bestaan kattentunnels die gemaakt zijn van nylon, hier kan het konijn dan goed op gaan liggen en lichtjes in dabben.

Veel konijnen vinden het vaak leuk om aan het einde van een tunnel wat te graven of om ergens te graven waar al een klein puntje is, Echte ?gravers? hebben veel graafmogelijkheden nodig zodat ze zich door en door kunnen uitleven en amuseren, hiervoor kan gemakkelijk gezorgd worden.
Een hoopje hooi kan vaak al voldoende zijn, wanneer je dit bij het konijn in het hok legt dan kan hij hierin gaan dabben en graven, hij zal dan vaak alles gaan verleggen, vaak zo dat het voor hem goed uitkomt, maar na een uurtje graven in het hooi stoppen de meeste konijnen er mee, wanneer je dan de volgende dag al het hooi op een hoopje legt, zal hij waarschijnlijk weer opnieuw beginnen.

U kan ook een graafbak maken, dit kan u op volgende manier doen:
U vult een kartonnen doos ? vol met bijvoorbeeld grof zaagsel (of verzin zelf iets om de doos mee te vullen, gebruik iets stofvrij). Het konijn zal dan in de doos kruipen en zich zo draaien dat hij in de lengte van de doos kan gaan graven. Het zaagsel zal door het konijn tegen de zijkant van de doos geworpen worden en zal dus in de doos blijven. Aangezien konijnen zeer intelligent zijn hebben ze dit snel door.

 

Scheuren:

Konijnen die scheuren leuk vinden kun je blij maken met een hoop papier, een dikke telefoonboek is hiervoor al voldoende. Tenzij je konijn veel van papier eet is het voor de rest onschadelijk, alleen brengt het veel rommel in het hok. Probeer daarom het ?scheur? speeltje in een ruime doos te doen zodat het hok proper blijft. Een bezem gemaakt van stro is ook vaak leuk.

 

Gooien:

Vaak sleurt (gooit) je konijn de voederbak door het hok, dit is omdat konijnen graag ?gooien?. Dit is bij agressieve tot lieve rustige konijntjes het geval, ze vinden dit leuk. Alternatieven hiervoor zijn: baby speelgoed, ping pong palletje, sleutels (niet te klein),? zo hoeft het konijn niet meer met de voederbak rond te sleuren maar heeft ze iets anders. Let wel dat het speelgoed geen eetbare delen heeft en gemaakt is van hard plastic of ijzer.

 

Klimmen:

Zowel konijnen die binnen gehouden worden als de konijnen die buiten mogen houden er vaak van om te klimmen op meubelen. Een geschikt speeltje hiervoor is: stapel een 2 tal dozen (van groot naar klein) stevig op elkaar zodat het konijn zich niet kan verongelukken, het moet niet heel hoog worden, een halve meter is meer dan voldoende, 1 doos is zelfs al voldoende. Sommige kattenpalen zijn hiervoor ook geschikt, zo heeft je konijn een groot uitzicht. Je kan ook een plank tegen de kooi zetten zodat het konijn op de kooi kan klimmen.