Voortplanting

Wanneer je een ram en een voedster samen zet kan je er bijna zeker van zijn dat je over een maand een nestje met konijnen hebt.
Een voedster is op een leeftijd van 5 ? 6 maanden geslachtsrijp.


Dek je konijn niet te vroeg, dit kan zeer ongezond zijn voor het konijn, vanaf 6 maanden is ze fokrijp en kan je ermee kweken. Let ook op dat je geen inteelt krijgt, laat een mannetje ouder dan 5 maanden nooit samen met zijn moeder en zet het mannetje ook niet samen met een van zijn zusjes.

Wanneer je inteelt hebt is dit niet al te gezond, daarom zie je het nog niet aan je konijn maar de jongen zullen steeds zwakker worden en kleiner blijven.
Het voorjaar is het de beste tijd om je konijn te laten dekken. Er wordt aangeraden het vrouwtje bij het mannetje zetten en niet omgekeerd zodat het mannetje niet ineens in een andere omgeving terecht komt, want dan zal van het dekken ook niet veel terecht komen. Zorg dat het dekken in een hok gebeurt, het duur ongeveer 20 seconden, hierna zal het vrouwtje proberen weg te lopen van het mannetje en kan je ze beter uit elkaar halen en weer in hun eigen hok plaatsen. Wanneer je wil weten of dat het dekken geslaagd is kan u na 2 weken het vrouwtje nog eens bij het mannetje zetten, wanneer het vrouwtje niets van het mannetje wilt weten kan je er vanuit gaan dat het dekken geslaagd is.
De draagtijd van een konijn is 4 weken. Het valt zeer duidelijk op wanneer een konijn gaat bevallen, een paar uur voor de bevalling zal de voedster al het hooi dat ze in haar hok kan vinden op een hoopje gooien, haar borstkast gaat ze kaal plukken en met dat haar zal ze haar nest verder bouwen. Wanneer de jongen geboren zijn kan je beter nog een paar dagen wachten met een kijkje te nemen, het konijn zal ook niet heel de dagen 24/24 uur op het nest zitten maar slechts af en toe, vaak zul je zelfs denken dat ze er nooit op gaat zitten maar dat is niet het geval, ze gaat er enkel op zitten wanneer de jongen moeten zuigen. Je kan na een 4 tal dagen een "nestcontrole" houden, wanneer de jongen nog leven en je doet het hooi voorzichtig wat open zul je de jongen zien bewegen. Na een 10 tal dagen gaan de oogjes langzaam open en op de 12de dag horen de oogjes helemaal open te zijn. Na een 2 tal weken zullen de jonge konijntjes ze door het hok kruipen.

 

Aantal jongen per nest:

Grote rassen: 
Franse Hangoor1 tot 15
Lotharinger8 tot 12
Vlaamse Reus5 tot 8
  
Middenrassen: 
Belgische haas4 tot 8
Californian8 en meer
Duitse Hangoor6 tot 8
Engelse Hangoor6 en meer
Groot Chinchella5 tot 7
Japanner6 tot 10
Nieuw-Zeelander5 of 6
Papillon5 tot 8
Rijnlander6 tot 10
Wener6 tot 11
Witte van Hotot4 tot 8
Zilvervos6 tot 8
  
Kleine rassen: 
Hollander6 of 7
Klein Zilver4 of 5
Tan3 tot 5
Thrianta6 tot 8
  
Dwergrassen: 
Kleurdwerg2 of 3
Nederlandse Hangoor Dwerg3 of 4
Pool3 of 4
  
Konijnen met bijzondere haarstructuur: 
Angora5 tot 7
Rex4 tot 6