Voeding
De voeding van een fret bestaat uit prooidieren, een goede voeding zorgt voor een goede gezondheid. U vraagt zich wellicht af, wat houdt zo een goede gezonde voeding dan in? Dat leggen wij u hieronder uit:Om te beginnen is een fret een roofdier en dus een vleeseter, ze eten prooidieren zoals muizen en konijnen. De voeding van uw fret dient niet afgewisseld te worden zoals wij mensen gewoon zijn, hij krijgt voldoende voedingstoffen binnen bij een eenzijdige voeding.
Wanneer je fret prooidieren eet, zal hij minder moeten poepen, een gezond leven leiden en iets meer te doen hebben dan enkel zijn bakje leeg te eten en verder maar wat te spelen. Tevens hebben fretten die prooidieren te eten krijgen, minder last van tandsteen. Fretten verbruiken veel energie, dit omdat ze zeer snel zijn, korte pootjes en een lang lichaam hebben. In principe hebben ze dus veel eten nodig, zeker in het wild waar ze hard achter hun voedsel moeten jagen. Aangezien jouw fretten huisdieren zijn, krijgen ze zelf voedsel en moeten ze er niet achter jagen en dus moeten ze minder inspanningen doen. Overgewicht bij de fret is in procent gezien even veel als bij hond en kat. Een dikke fret mag het dan wel lekker warm hebben en goed in uw hand liggen, maar gezond is het zeker niet wanneer hij door zijn eigen gewicht niet meer vlot kan lopen, spelen,...
Jonge fretten hoeft u, net zoals kinderen, niet op dieet te zetten en hebben een goede voeding met hoge kwaliteiten nodig, ze zijn beter een beetje "te" dik dan te dun. In het eerste jaar zij fretten het dikst, daarna zal het gewicht over het algemeen genomen alleen nog maar afnemen. Hierdoor is er minder kans dat ze ziek worden. Wanneer de fret 1 tot 1,5 jaar oud is, zal hij zijn volwassen gewicht bereiken. In de winter zullen de meeste fretten meer wegen dan in de zomer, dit omdat ze in de winter een vetlaag aanleggen die er in de zomer weer vanzelf afgaat. Het is dus normaal dat een fret in de winter meer weegt, dus een dieet in de winter is niet nodig.
Kwalitatief goed en lekker eten:
Het is niet omdat het lijkt dat uw fret het eten lekker vindt dat het dan ook daadwerkelijk lekker is. Het betekent dus niet dat wanneer uw fret meer eet, dat hij het ook lekker vindt. Denk er eens over na of de reden waarom hij meer eet misschien wel is omdat het voedsel niet genoeg voedingstoffen bezit en dat hij dus meer moet gaan eten om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen en niet omdat hij het zo een lekker eten vindt. Wanneer de fret niet genoeg voedingsstoffen krijgt kan ziekte hiervan het gevolg zijn. Wanneer het voer echter hoogwaardig is en dus veel voedingsstoffen bezit is het niet nodig om non-stop voor voer te zorgen, maar zult u het vaak zelf in de hand moeten houden. Zorg er ook altijd voor dat uw fret genoeg aandacht krijgt en voldoende kan spelen, aangezien het kan zijn dat hij uit verveling meer gaat eten en als gevolg daarvan dikker wordt. Let ook op dat wanneer uw fret veel drinkt dat dan niet alleen de hitte hiervan de oorzaak kan zijn maar dat misschien de voeding te veel zout bevat.
Bij een relatief goede voeding zal er minder ontlasting en urine zijn dan bij een kwalitatief slechte voeding. Prooidieren zoals muizen en konijnen worden echter beter verteerd dan brokken.
Brokken:
Vindt U het maar angstaanjagend wanneer u uw fret muizen, ratten,... voedert, dan is er de oplossing om uw fret brokken te geven i.p.v prooidieren. Let er op dat niet iedere frettenbrok een goede en kwalitatief gezonde brok is met de nodige hoeveelheid voedingstoffen. Net zoals hondenbrokken niet altijd even gezond zijn voor een hond, is dus niet elke frettenbrok geschikt voor uw fret.
Een goede voeding voor uw fret is niet eenvoudig te verkrijgen en u zult zelf moeten uitzoeken wat gezond is en wat minder gezond is voor uw fret, zo zijn een teveel aan koolhydraten ongezond voor uw fret. Om aan een gezonde voeding voor uw fret te komen, kan u best enkele verschillende soorten frettenbrokken mengen, zo bent u er zeker van dat uw fret van alles wat krijgt en voorkomt u een gebrek aan een bepaalde voedingstof. Tevens krijgt uw dier hier een sterk maag - darmstelsel van. Als een brok niet meer verkrijgbaar is en u wenst over te schakelen, is er geen kans op diaree.
Extra info:
Er zijn wel een paar brokken die eventueel genoemd kunnen worden als beter of minder slechte brok zoals: frettenbrok Totally Ferret, kittenbrok Eukanuba en kittenbrok hills.
Voor meer info kunt u altijd eens surfen naar dierenkliniek.com