Schapendoes

land van herkomst:
Nederland

lichaam: De Nederlandse schapendoes is een lichtgebouwde, langharige hond met een hoogte van 40 ? 50 cm. In zijn bewegingen is hij verend en licht; hij is een opmerkelijk springer.

gebit:
Het gebit is normaal ontwikkeld en scharend

hals:
Het hoofd wordt door een krachtige en droge hals hoog gedragen

hoofd:
De overvloedige beharing doet het hoofd groter, vooral breder en in de schedel veel dieper schijnen dan het is. De schedel is bijna plat, heeft een matige groef en sterke wenkbrauwbogen. De schedel is vrij breed ten opzichte van de lengte. De breedte van de schedel is iets groter dan de afstand tussen de stop en het einde van de achterhoofdsknobbel. De snuit is korter dan de afstand tussen de stop en het einde van de achterhoofdsknobbel. De neuslijn ligt iets lager dan de schedellijn en de stop verloopt geleidelijk. Sterk uitspringende jukbeenderen. De snuit versmalt weinig, blijft diep en eindigt breed en ietwat rond. Van opzij gezien moet bij gesloten mond de onderkaak duidelijk te zien zijn.

ledematen:
Romp: De schapendoes is iets langer dan hoog. Het geraamte is licht, buigzaam en veerkrachtig. De ribben zijn matig tot goed gewelfd en lopen ver door naar achteren. De borst is diep, de buiklijn niet sterk opgetrokken. De ruglijn toont een welving in de lendenen, die sterk gespierd zijn.

Voorhand: De voorbenen zijn recht en licht van bot. De voorhand moet goede hoekingen en voorborst tonen. De voormiddenvoet is veerkrachtig.

Achterhand: Goed hellend bekken. De achterbenen zijn in de sprong matig gebogen en goed gespierd. De hakken zijn laag.

ogen:
De ogen zijn vrij groot, rond en liggen normaal in de oogkassen. Ze zijn meer voor in het hoofd dan opzij geplaatst. De kleur is bruin, mag niet de indruk wekken zwart te zijn. Het oogwit mag alleen bij sterk opzij kijken zichtbaar worden. De uitdrukking is vrijmoedig, eerlijk en levendig. Vorm, kleur en uitdrukking zijn karakteristiek voor dit ras.

oren:
Deze zijn vrij hoog aangezet, niet groot, niet vlezig en hangen los langs, maar niet tegen het hoofd. Ze zijn lang behaard en beweeglijk, maar mogen nooit boven de schedellijn uitkomen.

staart:
De staart is lang, goed behaard en gevederd. De staartdracht is voor dit ras kenmerkend. Bij rust hangt hij neer. Bij de draf wordt de staart vrij hoog gedragen en beweegt gebogen duidelijk heen en weer. Bij galop strekt hij zich waterpas. In sprong dient de staart onmiskenbaar tot roer. Bij aandacht is de staart soms sterk geheven. De staart mag nooit stijf over de rug gedragen worden.

voeten:
De voeten zijn tamelijk groot en veerkrachtig, ze hebben een brede ovaalvorm. De tenen zijn aaneengesloten. De kussens zijn dik en verend, met ruim haar ertussen. De hubertusklauw is toegestaan.

vacht:
De schapendoes heeft een dichte vacht met voldoende onderhaar. De beharing is lang, minstens 7 cm. op de achterhand. De haren zijn niet streng recht, maar golven iets. Uitgesproken krulhaar is niet toegestaan. De haren groeien dicht opeen, zijn dun en droog, vooral niet zijdeachtig. De vacht heeft de neiging waar deze lang is in plukjes van elkaar te staan, waardoor de schapendoes vooral achter een grote omvang krijgt. De schapendoes heeft een geduchte kuif, snor en baard.

kleur:
Alle kleuren zijn toegestaan. Bij voorkeur echter blauwgrijs tot zwart

gangwerk:
Omdat de schapendoes bij het werk meer galoppeert dan draaft, moet het gangwerk licht en verend zijn, zonder enige overbodigheid. Hij moet goed kunnen springen en snel kunnen wenden

schofthoogte:
Voor teven van 40 tot 47 cm. Voor reuen van 43 tot 50 cm.

gewicht:
13 tot 18 kg

extra:
De Nederlandse schapendoes is een herdershond die gebruikt werd en soms nog gebruikt wordt bij het hoeden van een schaapskudde. Daar de terreinen voornamelijk zijn gelegen in de ruige, verwilderde gedeelten van ons land, is het nodig dat de schapendoes beschikt over een groot uithoudingsvermogen, wendbaarheid en snelheid.

Kracht en springerigheid heeft hij daarbij nodig, alsmede de schranderheid om zelfstandig te kunnen optreden. Hij moet een herdershond zijn in geest, lichaam en zintuigen.

Karakteristieken: De schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw.

Schapendoes