Wanneer is het Beste om mijn konijn te laten paren?

wanneer kan ik het beste mijn konijn laten dekken?
moet ik mijn konijn ( voedster ) in een hok van het rammetje zetten en dan 20 sec w8ten! mag je blijven kijken? of het goed gaat of niet?
P.S. Mijn konijn is een Hollander Alvast bedankt!
Als eerste wil ik je toch wel meegeven dat als je kweekt, je best eerst al op zoek naar mensen die graag een konijntje willen. Tenzij jij graag 6 konijnen hebt. Op die manier voorkom je dat de kleintjes naar een dierenopvang zouden moete gaan. De opvangen zitten nu al overvol met konijnen, dus kweken om eens gekweekt te hebben doe je beter niet tenzij je mensen kent die graag een konijntje willen (hoewel je ze dan toch beter kan aanraden om naar een opvang te gaan).

Om nu even antwoord te geven op jouw vragen:
Als je een konijn wil laten paren moet je niet veel doen en je mag toekijken. Je plaatst de 2 konijnen samen (best in een niet te groot hok, op die manier vermeid je dat de voedster op de loop gaat voor de rammelaar). Dan wacht je even (tot de voedster een piepend geluid maakt) en kan je ze weer uit elkaar halen.

Ik raad je aan om eerst nog wat informatie op te zoeken alvorens je konijn te laten dekken. Heb je toevallig al enig idee hoe lang een voedster moet dragen, wanneer de jongen uit de nest komen, wat ze moeten eten, ... .... Als je dat allemaal weet en je bent er zeker van dat je wil kweken, dat je een goed baasje kan vinden zodat de asielen niet onnodig bijgevuld worden, dan kan je de stap maken.
Bedankt, voor de reactie.
ik heb al 5 mensen die kleine konijntjes willen.
en waarschijnlijk hou ik er 1.
als Snuitje er 6 krijgt dan!
maar kan ik haar het best in april of Mei?
Ik denk dat midden/eind april (of misschien zelfs vroeger al) een geschikt moment is zodat midden/eind mei de jongen geboren kunnen worden. De kans dat het dan nog gaat vriezen of dat de jongen het te koud krijgen is heel klein denk ik.
okeey dankuwel!
[quote author=Bente link=topic=1217.msg9948#msg9948 date=1175105492]
wanneer de jongen uit de nest komen, wat ze moeten eten, ...
[/quote]
ik heb in totaal 3 nesten van konijnen gehad. Ik heb nooit bijgehouden, en nooit opgezocht wanneer de jongen uit het hok kwamen. Aangepast voedsel heb ik ook nooit gegeven. uit die 3 nesten is er in totaal slechts 1tje gestorven vlak na de geboorte (verstoten).

Dus of deze informatie wel degelijk nodig is om succesvol te kunnen kweken weet ik niet. Uiteraard is het wel prettig om te weten.
Het is inderdaad zo dat je dat allemaal niet hoeft te weten om succesvol te kunnen kweken met een konijn. Echter ben ik toch van mening dat je het eerst op zoekt en dan pas begint met kweken. Zo weet je dan bijvoorbeeld dat de nieuwe konijnen niet veel extra nodig hebben, een konijn meteen na de bevalling opnieuw gedenkt kan worden, wanneer de jongen van de moeder gescheiden mogen worden, ... ...

Als je nu al een nestje konijnen gaat kweken zonder de moeite of tijd te nemen om er iets over op te zoeken alvorens je begint, wat ga je dan over 20 jaar doen als je een eigen hond hebt en daar een nestje van wil??
Ga je hem dan ook zomaar laten dekken en afwachten wat er gebeurt, zonder eerst informatie op te zoeken en in te zien dat je na de geboorte dagelijks liefde, aandacht en tijd in de pups moet steken. En het belangrijkste van al, in dit geval bij honden, is het zeer belangrijk dat ze in hun eerste weken/maanden voldoende geluiden leren, bijvoorbeeld van een stofzuiger, zaagmachine, huilende kinderen, vallende planken, ... zodat ze later niet bij het minste lawaai ver weg kruipen of hard gaan staan blaffen.

Volgens mij heeft het dus wel degelijk nut om eerst op te zoeken wat er allemaal bij komt kijken en hoe het bij andere mensen is gegaan, alvorens er zelf aan te beginnen.