Man of vrouw

Je kan dan al beslist hebben om ratjes te gaan houden, maar dan sta je nog steeds voor de moeilijke keuze of je mannetjes of vrouwtjes gaat houden. Misschien kunnen deze eigenschappen u daarbij helpen.
Mannetjes worden groter en zijn wat rustiger maar het zijn even grote klimfanaten als vrouwtjes.
Vrouwtjes zijn dan weer wat kleiner, actiever en zullen meer openstaan voor avontuur. Mannetjes knuffelen dan weer liever, en zijn dus beter geschikt voor kinderen. Dit ook omdat mannetjes steviger zijn en het is dus ook niet zo gemakkelijk plat te nijpen. Hoewel je je ratjes sowieso beter niet begint te nijpen. Vrouwtjes staan dan weer meer open om te spelen, en gaan sneller op onderzoek.

Beide geslachten laten ongeveer evenveel geur na, het is wel zo dat mannetjes makkelijker een spoor nalaten tijdens het loslopen. Als je vrouwtjes bij een andere groep vrouwtjes wilt zetten doe je dit het best wanneer ze flapperig zijn. Bij mannetjes maakt het niet zo veel uit wanneer je dit doen, deze hebben immers ook geen flapperige periode. Over het algemeen accepteren de mannetjes gemakkelijker soortgenoten in hun groep dan de vrouwtjes.
Dit is een algemene samenvatting. Uiteraard bestaan er ook uitzonderingen.

 
Rat ?n Roll - rattenopvang