Gezondheid en ziekten

Over ziektes van ratten valt veel te vertellen, maar daar ben je vaak niet veel mee. Als je ratten diarree kan je ze bijvoorbeeld gekookte rijst geven, maar dit is slechts een paardenmiddel. Het beste is om niet te lang te experimenteren, bij diarree bijvoorbeeld kunnen je ratten snel uitdrogen. Het slimste en het beste voor je rattan is om je dierenarts te raadplegen. Je kan een zieke rat herkennen doordat ze niet meer eet, stil in een hoekje blijft zitten, zijn/haar behoefte niet meer doet, diarree heeft, en zoveel andere verschijnselen waarvan je vaak zelf wel weet dat het niet gezond is. Het beste is om bij zo een geval even een belletje te doen met je dierenarts en desnoods even een bezoekje brengt om een onderzoekje te laten doen.  

Je kan echter beter voorkomen dan genezen, hieronder even een paar handige tips: 

- Koop nooit een ratje alleen, het ratje kan zich eenzaam voelen en hierdoor gedragstoornissen gaan vertonen. Voorbeelden hiervan zijn constant aan de tralies knagen, constant zichzelf wassen uit verveling, agressief gedrag, minuten aan een stuk rondjes lopen,... Om dit te voorkomen is er maar 1 ?cht goede oplossing: 2 ratjes kopen! - Zet je ratten nooit in de zon zonder dat er een schaduwplekje is, de rat kan hierdoor een zonnesteek oplopen. Als je je ratten in de zon zet, zorg er dan dus voor dat hij in de schaduw zit en dat het geen glazen bak is. Deze warmen veel sneller op dan ze afkoelen en zullen dus ook wanneer ze in de schaduw komen te staan nog een tijdje warm blijven. Zorg tevens dat de schuilplaats geen bakje is, maar gewoon een plankje dat de zon tegenhoud. In een schuilhokje kan het immers bloedheet worden. Indien je ratten een zonnesteek hebben zullen ze vaak plat op de grond liggen puffen, en zelfs bewusteloos vallen. Slaag niet in paniek wanneer je ratten bewusteloos vallen, maar breng ze zo snel mogelijk naar een koele ruimte waar niet al te veel lawaai is. Leg desnoods een nat washandje rondom hun lijfje. Eens je ratten weer bijkomen, moet je ze terug in een gewone ruimte in een hokje uit de zon zetten waar ze dan rustig kunnen herstellen. Het beste is om aan de ratterie of opvang waar je je ratjes haalt te vragen welke dierenarts zij hanteren. Indien dit in je buurt is, is het het slimst om naar die dierenarts te gaan aangezien een ervaren ervaren rattenliefhebber meestal wel de beste dierenarts uit de buurt zoekt. Indien de rattenopvang, en dus ook vaak hun dierenarts niet in je buurt is, kan je best nog voor je je ratjes hebt eens bellen naar een aantal dierenartsen met de vraag of zij veel ervaring hebben met ratten, of ze met gasnarcose opereren... Sommige dierenartsen zullen ratten wel behandelen indien nodig, maar zonder veel inzet, interesse of enthousiasme, In sommige gevallen kan dit je ratjes fataal worden. Indien je er niet gemakkelijk een vind of je bent nog steeds niet zeker dan kan je ook eens contact opnemen met rattenverenigingen, Deze hebben vaak lijsten van de "betere" dierenartsen. Als je ratten dan eens ziek valt moet je niet eerst een hele hoop dierenartsen bellen vooraleer je er een hebt die iets van ratten kent. De meeste dierenartsen zijn immers meer gespecialiseerd in katten en honden dan in kleindieren. 

Nog 1 opmerking: Denk niet direct dat je ratten ziek zijn als ze niest, dit komt wel vaker voor bij ratten. Zolang ze er dus geen last van heeft is het niet nodig om bij niezen naar de dierenarts te gaan. Dit betekend niet dat je het niezen mag verwaarlozen, het kan altijd een stressnies zijn van een recente verhuis maar het kan ook duiden op een te stoffige bodembedekker, een allergie voor een welbepaalde bodembedekker of een verminderende weerstand. Bij deze laatste kan men de weerstand helpen opkrikken door je ratten echinastroop (te vinden in het kruidvat) te geven en de longetjes te ondersteunen met wat dennenknoppensiroop, thijmsiroop of thijmthee. Van de siroop mogen ook een paar druppeltjes in het water, de thee mag je zo geven. (ook dit is terug te vinden in het kruidvat).

Rat ?n Roll - rattenopvang