Voeding

Mussen eten voornamelijk granen en etensrestjes, ook ongewervelde dieren vinden plaats in de voeding van de mus. De mussen hebben zich aangepast aan onze voeding met gevolg dat ze makkelijker in leven kunnen blijven. Omdat mussen niet zo schuw van aard, in tegenstelling tot de meeste andere vogels, durven ze ook sneller een stukje brood van de grond op te pikken.Mussen leven in groep verband met gevolg dat ze ook in groep gaan eten, dit vaak tot grote ergernis van de landbouwers. De mussen komen in zwermen op de velden af omdat hier veel voedsel te vinden is, voornamelijk de jonge mussen profiteren van deze voedselbron. Dit heeft mede ook tot gevolg dat er steeds minder mussen in de steden aanwezig zijn omdat daar weinig voedsel te vinden is. Vroeger zag je veel mussen in de steden, dat kwam onder andere doordat de mensen toen regelmatig broodkruimels uitstrooiden voor de vogels. Helaas is dit nu niet meer het geval waardoor het aantal mussen in steden sterk achteruit is gegaan. Als je graag veel mussen in je tuin wil dan kan je hier zelf voor zorgen, het enige wat je moet doen is regelmatig eten strooien. Dit heeft ook tot gevolg dat andere (grotere) vogels zoals kauwen en kraaien hier naar toe gaan komen en dat zij de mussen wegjagen. Om dit te vermijden kun je een soort van kooi maken waarbij de gaten in de draad groot genoeg zijn zodat de mus er doorheen kan. Grotere vogels kunnen dan niet bij het voedsel en kunnen zo de mussen ook niet wegjagen. Om ook de grotere vogels gelukkig te maken kun je voor hen wat voedsel op de grond strooien.

Je kan graan, brood, ma?s of zelfs voedsel van je huisdieren gebruiken om aan de mussen te geven.

Een mus blijft niet alleen in leven door enkel maar te eten, ook drinken is zeer belangrijk. Plaats daarom een ondiep schaaltje met wat water bij de voer plaats. Als het vriest kan je het ijs verwijderen en het schaaltje weer vullen met vers water.

Het is absoluut af te raden om zout in het water te doen om het bevriezen te vermijden. Doe je dit wel dan zullen de vogels meer en meer dorst krijgen, omdat ze steeds opnieuw zout water drinken zal de dorst niet stoppen en zullen de vogels ziek worden.