Knippen en scheren angorakonijn

Een angorakonijn moet minstens om de 3 maanden geknipt of geschoren worden. Bij hitte of noodgevallen moet het vaker gebeuren. Na 3 maanden zal de haarlengte ca. 6 cm bedragen. Scheren kan alleen met een voor angora?s geschikte scheermachine en een speciale angorakop die een lengte van 3mm laat staan. Vele mensen die zo een scheermachine hebben gebruiken dit niet omdat men de vel bij het scheren goed strak moet houden en de konijnen vaak van het geluid van de machine zich doodschrikken.

Knippen lijkt veel moeilijker, vele mensen vinden het doodeng om een schaar in het haar van hun o zo schattige konijntje te zetten. Maar wie een angorakonijn aanschaft kan er niet onderuit.
Elke goede angorafokker is bereid u te helpen bij de eerste knipbeurt(en). Die weet hoe je het konijn moet vasthouden en wie het knippen heeft zien voordoen zal het helemaal niet zo eng en zo moeilijk meer vinden. Indien je eerste knipsessie wat lang begint te duren kan je je ?proefkonijn? best even laten rusten voordat hij in stress geraakt. Verwijder echter eerst het losse haar. Zit het konijn buiten en moet het in de winter geknipt worden, laat dan 2 ? 3 cm wol staan en geef een extra hooilaag. Bij vrieskou word er niet geknipt of je moest het konijn een paar dagen in de schuur of garage kunnen zetten. Grote temperatuurverschillen moeten vermeden worden. De onderzijde van de voeten worden niet kaalgeknipt, de oren af en toe.

Om te knippen word het haar in een scheiding gelegd en knip je baantje na baantje af. Als je de schaar met ??n blad op het konijn laat rusten knip je niet gemakkelijk in de vel.
Na een kleine maand zie je niets meer van het knippen. Houd de schaar evenwijdig met het konijn, als je je konijntje geleerd hebt stil te blijven zitten is dit helemaal niet moeilijk. Begin bovenop de rug te knippen, wanneer je aan de buik begint, kijk dan zeer goed uit voor de tepels. De meeste voedsters hebben er 8 of 9, houd je vinger op de tepel, zo zal je er niet in knippen. Op de buik mag er 1cm wol blijven staan. In de oksels ontstaan gemakkelijk klitjes, indien u hieraan trekt zal het konijn dit pijnlijk vinden, knip deze voorzichtig weg en kijk uit dat u niet in de huidplooi knipt.
De beste manier om een klit te verwijderen is door tussen de huid en de klit te knippen, indien daar nog niet genoeg haar tussen zit laat u het haar nog even groeien en verwijdert u de klit later.

Let bij het knippen langs de snorharen op dat je niet in de snorharen knipt want ze haten het als je aan de snorharen komt, het konijn kan dan proberen in de schaar te bijten of ze weg te gooien.

Borstel uw konijn na het knippen grondig zodat er geen haar in de maag kan terechtkomen.

Indien u in uw konijn heeft geknipt kan u dat best even ontsmetten, grotere gaten kan u beter laten hechten, zodat er geen vuil inkomt en de wonde sneller kan genezen. Indien u uw konijn wilt showen, met een vereiste haarlengte van 8cm is dit een hele opgave. De meeste fokkers borstelen in de laatste maand voor de show hun konijn een half uur tot een uur per dag. Rammen met hun over het algemeen fijnere vacht vragen vaak meer tijd bij het borstelen en de beste zijn dan ook niet te showen. Een kwart van de ingeschreven konijnen wordt absent gemeld, de voornaamste oorzaken daarvan zijn dat het konijn op een bepaalt moment voedsel begint te weigeren omdat de lichaamswarmte te hoog word of omdat er te veel haar in de maag komt. Dan is de enige remedie knippen!