Borstelen angorakonijn

Omdat angora konijnen regelmatig geknipt worden, vergt een angora de eerste 2 maanden na een knip beurt nauwelijks onderhoud, want waar geen wol zit, valt er niets te borstelen. Wanneer het haar ca. 3cm lang is moeten de voedsters 1 keer per week geborsteld worden en de rammen met hun over het algemeen fijnere vacht 2 keer per week. Eventuele klitjes worden tijdens het borstelen weggeknipt en je borstelt tot op de huid, anders ontstaat er daar bij langere vachten een laagje vilt.

De angora maakt normaal geen verharing door, maar ruift het hele jaar door lichtjes. Door het borstelen verwijder je losse haren zodat het konijn deze niet binnenkrijgt. controleer de vacht na het borstelen op losse haren, deze steken boven de vacht uit en zijn gemakkelijk met de hand te verwijderen. De vacht rond de anus en andere geslachtsdelen moet worden kort gehouden en de onderzijde van de voeten moet regelmatig gecontroleerd worden op klitten. Bij konijnen die op roosters gehouden worden moet de voetzool regelmatig gecontroleerd worden op verdikkingen. Indien dit het geval is moet het konijn onmiddellijk van de rooster en indien nodig verzorgd worden. Ook tussen de tenen ontstaan klitjes. Je konijnen zullen het erg appreci?ren als je het lange haar rond de ogen regelmatig wegknipt. Bij showkonijnen worden de ogen vaak vrijgehouden door een strikje in het haar.

Borstelen in de praktijk: Leg net zoals bij het knippen het haar in een scheiding. Je houdt de vacht met 1 hand tegen en je borstelt laagje voor laagje onder je hand vandaan. Borstel telkens vanaf de huid tot aan de haartop. Je gebruikt een kam om het haar te controleren op klitten en een klein kattenborsteltje om stukjes hooi en stro gemakkelijk te verwijderen en ook voor de voetzolen. Borstel er ook even om het haar mee door te borstelen maar borstel nooit tot op de huid. Klitten, poepresten en natte wol (plas) worden weggeknipt. Probeer tijdens het borstelen niet teveel haar uit te trekken. Klitjes ontstaan het eerst in de nek, als je deze niet wegknipt ontstaan na een tijdje kale plekken. Borstelen is een prima massage en bevordert bovendien de huiddoorbloeding.

Je kleren zullen na een borstelbeurt helemaal onder de wol zitten, houd hier op voorhand rekening mee.