Voortplanting
Algemeen:Tamme vrouwtjes katten zijn meerdere keren per jaar vruchtbaar. Deze vruchtbare periode noemt men de oestrus. Tijdens de oestrus rijpen er 1 of meer eicelletjes (blaasjes) in de eierstok en kan het vrouwtje bevrucht worden. De hypofyse zorgt ervoor dat dit alles gebeurt. De hypofyse is een kleine klier en hangt onderaan de hersenen daarom ze ook wel eens hersenaanhangsel wordt genoemd. De hypofyse produceert speciale hormonen die afgescheiden worden in de bloedsomloop. Dit hormoon prikkelt de eierstokken.
De hypofyse zorgt er tevens voor dat als er een mannetje in de buurt is, het eiblaasje onmiddellijk zal openspringen. Als er geen mannetje in de buurt is, verschrompelen de eiblaasjes en kan er geen paring plaatsvinden tot de volgende oestrus. Als de hypofyse word weggenomen zal de poes geen ovulatie meer krijgen en zal een paring ook geen resultaat hebben. De meeste mannelijke katten komen enkel bij de vrouwtjes tijdens de oestrus. Als de vrouwtjes "krols" zijn wordt er een aparte geur toegevoegd aan de urine, deze prikkelt het mannetje met hofmakerij als gevolg. Het mannetje laat ook een geur achter dat het vrouwtje prikkelt waardoor ze bewust is van zijn aanwezigheid.
Tijdens de hofmakerij vind er een overvloedige vaginale afscheiding plaats, dit kan zeer lang duren. De hofmakerij lijkt in onze ogen op een woest schouwspel, waarna enkele korte paringen plaatsvinden.
Na de paring vindt de ovulatie, ofwel eisprong, plaats. Dit wordt opgang gebracht door de paring. De bevruchte eicellen bewegen zich dan naar de baarmoeder, dit duurt 6 dagen. De bevruchte eicelletjes blijven dan tot de 12de dag na de paring in de baarmoeder rondzwerven. Op de 13de dag planten ze zich in in het baarmoederslijmvlies. De paring en de ovulatie zijn een heel belangrijk aanpassingsproces dat ervoor zorgt dat de voortplanting zo goed mogelijk verloopt.
Vruchtbare periode:
Katers zijn vruchtbaar wanneer ze 4 maanden oud zijn, dit is eerder dan bij poezen, welke pas vanaf hun 4 ? 6 maanden een eerste krolsheid krijgen.. Het is echter niet aangeraden om een poes op zo een jonge leeftijd te laten dekken. Een poes is krols wanneer ze zich anders gaat gedragen dan normaal, ze zal zich aanhaliger gedragen en heel veel aandacht proberen te trekken. Dit kan gebeuren op verschillende manieren. Het gaat van wrijven tegen objecten naar heen en weer rollen tot zelfs heel luid roepen. De vulva (schede) zal vochtig worden, dit zal de poes telkens weglikken. De beste tijd om te dekken is de 2de of 3de dag van de krolsheid, de lengte van de krolsheid varieert.
De paring:
De poes zal de kater toelating geven om haar achterlijf te besnuffelen, hierna zal ze plat gaan liggen en haar achterste in de lucht steken. Ze zal dan hevig met haar achterpoten gaan bewegen (dit noemt men treden) waardoor ze zich aan de kater aanbiedt. De kater zal vervolgens de poes stevig vastgrijpen bij haar nekvel en de poes zal haar staart opzij doen waardoor de kater zijn doel gemakkelijker kan bereiken.
Dit duurt maar even, waarna de kater snel zal wegspringen en de poes een hevige kreet zal slaken en naar de kater zal uithalen. Vervolgens zal de kat enkele minuten over de grond rollen en met haar staart zwaaien. Op dat moment vind de ovulatie plaats, welke op gang wordt gebracht door de ovulatie.
Draagtijd + kittens:
Een huiskat draagt tussen de 62 en 65 dagen, waarna zij een nest zal werpen van 1 tot 6 kittens. De kittens worden vrijwel altijd blind geboren en kunnen nog niet lopen, wel zijn ze reeds behaard, maar de kleur zal hoogstwaarschijnlijk nog veranderen.
MAAR LET OP:
Even een overzichtje wat kittens allemaal kosten. Lees dit voor je eraan begint!! (de prijzen zijn voor bij raskatten)
Het eerste nest: Wat kost dat? door Fenny Rensen, secretaris van Neocat Waarschijnlijk is het u ook wel eens overkomen: U heeft een nestje, er komen bezoekers, u vertelt wat over de kittens en noemt de prijs. Als een zakjapannertje gaan de hersens werken en u ziet de gedachte ?Dat is snel verdiend, 4 x ? 400 = ? 1600! Dan ga ik ook een nestje fokken.? Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken zodat u een dergelijke gedachtengang snel kunt ontzenuwen. Want ik geloof niet dat onze kat gebaat is bij fokkers die denken snel over kittenruggetjes een paar centen te kunnen bijverdienen. Ik ga uit van een eerste nestje, waarbij dus nog diverse zaken aangeschaft c.q. geregeld moeten worden. Bij de vermelde dierenartstarieven ga ik uit van de kosten bij mijn dierenarts, in het oosten des lands, waarbij ik me er van bewust ben dat de prijzen elders waarschijnlijk hoger liggen.
Met 3 maanden kittens in huis, en 24 uur per dag de zorg, lijkt het dan alsof u 147,95 euro hebt verdiend. Maar we zijn er nog lang niet!!! Niet meegerekend heb ik: de aanschaf van een kittenkooi (? 170), speeltjes voor de kittens, foto?s, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op je meubilair, gesneuvelde bloempotten, vlekken op je vloerkleed, tijd, slapeloze nachten, koffie en beschuit met muisjes voor de kopers, etc. Verder ga ik er bij deze opsomming van uit dat alles goed gaat. Dus geen keizersnede ? dan komt er nog circa ? 160 aan dierenartskosten bij, geen ziekte bij de kittens etc. En wat als er een kitten met een foutje in het nest zit? Dat kunt u echt niet voor de volle prijs verkopen. Eigenlijk moet u, als u alles wilt berekenen, ook de aanschaf van moederpoes er bij rekenen (? 400) en het feit dat u haar na aanschaf tenminste 9 maanden gevoerd heeft voor u haar liet dekken op een leeftijd van minimaal 1 jaar (? ? 22 per maand = ? 198). Het totaalbedrag wordt dan nog verhoogd met ? 768 en u komt dan op zegge en schrijve ? 2220,05. Op het eerste nest lijdt u dus bij een gemiddeld aantal van 4 kittens en geen extra medische kosten een verlies van 620,05 euro oftewel ZESHONDERDTWINTIG EURO EN 5 CENT!! Kopieert u deze lijst eens en laat hem zien aan mensen die dollartekens in hun ogen krijgen bij het zien van uw kittens. Die beginnen dan niet met de fok, zodat we hopelijk alleen echte liefhebbers overhouden. Liefhebbers die genieten van hun kittens, van blijde kopers, van tevreden moederpoezen. Liefhebbers die daarom niet alles in geld uitdrukken. Met dank aan Neocat |
Controle van de teksten met dank aan kattenforum.be