Verzorging

Katten zijn zindelijke dieren die zichzelf weten schoon te houden, maar soms moet je, zeker bij ras katten, een handje toesteken. Zo moeten langharige katten dagelijks geborsteld worden: eerste de klitten verwijderen, dan tegen de richting van het haar in borstelen en ten slotte met in de richting van het haar borstelen. Bij kortharige katten is het iets eenvoudiger, het volstaat om de kat af en toe eens een borstel/kam beurt te geven om zo de dode haren te verwijderen. De meeste katten vinden dit zeer prettig.

Je kan van de gelegenheid gebruik maken om even de tanden te bekijken en eventueel de oren schoon te maken. Ook hebben sommige katten een dagelijkse of wekelijkse schoonmaakbeurt van de ogen nodig. Ga hiervoor naar je dierenspeciaalzaak om het juiste product.

Tot de normale verzorging behoort een regelmatige controle op vlooien en teken. Zodra de kitten 9 weken oud is, kan je haar een inenting tegen kattenziekten laten geven. Wanneer je een poes koopt (ouder dan 8 weken) is het aan te raden om dit meteen te laten doen en de inenting 4 ? 6 weken later herhalen. Vraag raad aan uw dierenarts. Als je bij een fokker gaat heeft je kitten meestal de nodige entingen gekregen. Het is verder aan te raden om, in de loop van het eerste levensjaar enkele keren een ontwormingskuur te laten ondergaan. Oudere katten worden meestal 2 maal per jaar ontwormd.

Controle van de teksten met dank aan kattenforum.be