Castratie
De poes:Wanneer je de krolsheid wenst tegen te gaan kan u uw poes de poezenpil geven. Zodra uw poes een leeftijd van 10 maanden heeft kan zij gecastreerd worden. Vanzelfsprekend is het dan voor de poes onmogelijk om nog jongen op de wereld te zetten. Soms gebeurt de castratie ook al op jongere leeftijd maar hiervoor kan je best even je dierenarts contacteren.
Bij een castratie worden de eierstokken weggenomen, na een castratie is de poes onvruchtbaar en zal ook de productie van hormonen stilvallen. Als gevolg zal de krolsheid verdwijnen. Vele mensen verwarren zich tussen castratie en sterilisatie. Vele zeggen dat hun poes gesteriliseerd is, terwijl zij in werkelijkheid gecastreerd is. Bij sterilisatie wordt de poes onvruchtbaar gemaakt en bij castratie worden de eierstokken verwijderd. De kater:
Bij de castratie van een kater zullen de testikels (ballen) verwijderd worden terwijl de kater onder narcose is gebracht. Deze testikels zorgen voor de zaadcellen en voor de hormonen. Als deze weggehaald zijn zal de kater geen jongen meer kunnen maken, in de meeste gevallen (niet bij alle katers) zal de kater ook aangenamer worden en minder ver van huis gaan. Omdat hij minder ver van huis gaat zal hij bijgevolg ook minder gaan vechten, hierdoor zal hij zich minder verwonden ten gevolge van gevechten. De meeste katers zullen het "sproeigedrag" niet meer of veel minder vertonen en zindelijker worden, als ze er niet zindelijker op worden na de castratie heeft deze onzindelijkheid met andere factoren dan hormonen te maken.
Zoals hierboven staat vermeld is dit in de meeste gevallen, het enige waar u echt garantie op heeft is dat hij (als de castratie geslaagd is) geen kattinnen meer kan bevruchten. Er is geen bepaalde leeftijd voor de castratie van een kater, dit omdat de gezondheid van de kater geen gevaar loopt. In de meeste gevallen gebeurt de castratie na een leeftijd van 9 maanden.
Na een behandeling:
Het is aan te raden om je kater/kattin na de operatie een rustige plek te geven zodat hij/zij rustig kan herstellen, houd daarom andere dieren uit de buurt en laat hem/haar zeker in het begin niet buiten. Vraag ook wat extra informatie aan je dierenarts en twijfel zeker niet om hem nadien nog even op te bellen als je denkt dat er iets mis gaat.
Voor foto's kan u hier klikken.
Controle van de teksten met dank aan kattenforum.be