AankoopEr zijn zeer veel verschillende soorten bij de straatkatten en bij de raskatten. Bij een zuivere raskat met stamboom weet je zo goed als zeker hoe ze er uit gaat zien als ze volwassen is en kan je het karakter min of meer vastleggen. Zo zijn langharige raskatten meestal rustig van aard, de chinchilla is zowat de meest levenslustige kat bij de langharige. Bij kortharige katten liggen de karakters wel wat uiteen, maar per ras is het voorspelbaar hoe de jongen hun karakter zal zijn.
Bij de straatkat zal je echter nooit kunnen voorspellen hoe het karakter van een kitten uiteindelijk zal zijn als hij/zij volwassen is, zal hij/zij vinnig, hautain, speels, eenkennig, intelligent of ... zijn. Een kat kan echter veel verschillende kanten hebben.
Jonge katjes passen zich gemakkelijker aan dan een volwassen kat, maar haal geen kitten bij de moeder weg als het nog geen 6 weken oud is. Dit omdat als de kitten nog geen 6 weken oud is, hij nog niet zelfstandig en sterk genoeg is. Ook heeft het kitten nog veel van de moeder te leren. Ook de omgang met mensen leren kittens van hun moeder. Indien mogelijk koop je een jong poesje als het tussen de 8 en de 13 weken oud is.

Een kattin kan 3 tot 4 nestjes per jaar krijgen van telkens minimaal 3 jongen. Een kater gaat bijna constant op zwerftocht en omhult zich met een zeer scherpe, doordringende aroma.

Nog enkele dingen die u kan doen bij het uitzoeken van een katje:
- probeer de katjes te bekijken van een plaats waar ze jouw niet kunnen zien, zoek naar een levendig katje dat lekker speelt met de rest.
- Aai de moeder van de katjes, is ze rustig, braaf? Wanneer je ze aait kan ze gaan spinnen.
- Speel even met de katjes. Laat hun vooral kennis maken met je handen. Tonen ze interesse en willen ze meespelen zijn de katjes aan mensen gewoon en is er minder kans op een schuwe kat.
- Vraag aan de eigenaar van de katjes of de katjes medicijnen of inentingen hebben gehad, dit zal ook je dierenarts willen weten dus is het belangrijk dat je het even vraagt. Indien ze ge?nt zijn vraag ook het bijbehorend boekje.
- Let er vooral op dat het katje dat je kiest heldere ogen en een heldere neus heeft, dat de oortjes netjes zijn, het tandvlees roze en glanzend is en dat het een goede dichte vacht heeft. Denk er ook aan dat een gezonde kitten altijd speels is.

Bij het afhalen van je katje kan je best een draagmand meenemen.

Controle van de teksten met dank aan kattenforum.be