Polski Owczarek Nizinny

land van herkomst:
Polen

lichaam: De Polski Owczarek Nizinny is een middelmatige grote, compacte, sterke, gespierde hond met lange dikke vacht. Goedgeborsteld is het een mooie en interessante verschijning. De hoogte en lengte van het lichaam verhoudt zich 9 op 10. De lengte van de snuit tot de schedel verhoudt zich 1 op 1, toch is de snuit een beetje korter.

gebit:
Tang of schaargebit.

hals:
Is van middelmatige lengte, krachtig en gespierd, zonder keelhuid, horizontaal gedragen.

hoofd:
Van middelmatige grootte, goed in verhouding, niet te zwaar. Een dichte vacht op de schedel, op de wangen en op de kin doet het hoofd groter lijken, dan het eigenlijk is.

ledematen:
VOORSTE LEDEMATEN: Van voren en van terzijde gezien: recht. Een goed uitgebalanceerde houding dankzij een krachtig skelet.
Schouders: breed, van middelmatig lengte, hellend, goed aangesloten, krachtig gespierd.
De middenvoeten: zijn ten opzichte van de onderarm iets schuin geplaatst.
Voeten: ovaal met gesloten, iets gebogen tenen, harde zolen. De korte nagels zo donker mogelijk.

ACHTERSTE LEDEMATEN: Van achteraan gezien recht geplaatst, en goed gehoekt.
Dijen: Brede, goed gespierde dijen.
Spronggewricht: duidelijk ontwikkeld; zeer sterk. Achterste voeten: compact en ovaal van vorm.

ogen:
Middelmatige grootte, ovaal en niet uitpuilend, kleur als van een hazelnoot, met een levendige en doordringende blik. De oogranden moeten donker zijn.

oren:
Hangend, nogal hoog aangezet, van middelmatige grootte, hartvormig, breed aan de basis, zeer beweeglijk. De voorkant van het oor dicht tegen de wang.

staart:
Kort of rudimentair van aanleg, zeer kort gecoupeerd. Niet gecoupeerd is de staart redelijk lang en zeer harig. Het einde van de staart hangt dan. Als de hond alert is, is de staart gebogen over de rug, nooit krullend noch rustend op de rug. Een ongecoupeerde middellange staart wordt op verschillende manieren gedragen.

voeten:
ovaal met gesloten, iets gebogen tenen, harde zolen. De korte nagels zo donker mogelijk.

vacht:
Het gehele lichaam is bedekt met dikke, ruige, dichte, en overvloedige haren met een zachte ondervacht. Recht of licht golvend haar is aanvaarbaar. De lange hoofdharen bedekken de ogen op karakteristieke wijze.

kleur:
Iedere kleur en aftekening toegestaan.

gangwerk:
Licht soepele draf. De hond gaat in telgang (zonder veel uitwijken) bij het wandelen.

schofthoogte:
AFMETINGEN: Hoogte Reuen 45 - 50 cm Teven 42 - 47 cm

gewicht:
15-25 kg

extra:
Deze speelse, gelukkige, en alerte hond heeft een goed geheugen. Hij is gehoorzaam, intelligent en aanhankelijk. Soms gereserveerd en terughoudend naar vreemden toe, hij zal bezoekers luid aankondigen.
De PON dient op zeer jonge leeftijd gesocialiseerd te worden naar mensen toe.
Betrouwbaar en werkelijk gemakkelijk te trainen, een keer je hem hebt ervan overtuigd dat het de juiste manier is. De PON zal zijn eigenaar gelukkig maken. Hij leert snel en heeft een grote werkwilligheid (will-to-please); hoewel hij ook soms een koppig bui kan hebben.
Dit ras reageert goed op een stevige maar eerlijke gehoorzaamheidstraining, bovendien is hij ook slim, heeft een grote welwillendheid, kan zelfstandig denken en beslissingen nemen.
De PON is een serieuze, verantwoordelijke hond die enkel op provocatie zal bijten.
De PON is een goede hond in omgang met kinderen, zeker wanneer hij van kleins af aan met hen is opgegroeid, kan vriendelijk omgaan met andere honden, maar staan hun mannetje als ze in hun leiderschap bedreigd worden.
De PON kan samenleven met andere (niet-honden) huisdieren.

Polski Owczarek Nizinny kennel "Van het Goralenhof"