Lichaamsdelen en zintuigen

In dit onderdeel zullen wij u een duidelijkere kijk geven op de lichaamsdelen van een hamster.

Als eerste bespreek ik de wangzakken. Deze dienen onder andere voor het transport van voedsel, maar ze gebruiken deze ook als ze zich bedreigd voelen. Dan blazen ze deze vol met lucht met als resultaat dat de hamster groter lijkt. De wangzakken bestaan gewoon uit vlees, en lopen van de lippen tot aan de schouders, dit i erg groot, waardoor er een totaal van ongeveer iets minder dan 20 gram in kan.

Ook de vacht is een belangrijk detail bij de hamster. Deze beschermt hen tegen de koude en de hitte. Een klein maar zeker niet onbelangrijk onderdeel van deze vacht zijn de snorharen, deze gebruiken ze voor mee te ?voelen?, aangezien een hamster een niet al te scherp gezichtsveld heeft is dit handig voor het ontwijken van obstakels. Een hamster heeft een zeer sterk en krachtig gebit, welke bestaat uit 6 kiezen en 2 snijtanden per kant. In totaal heeft de hamster dus 16 tanden. Het is zeer belangrijk om te weten dat de snijtanden zijn hamsterleven lang blijft doorgroeien, daarom is het belangrijk om een knaagsteen of iets dergelijks in de kooi te hangen.

De maag van een hamster heeft twee delen. In de voormaag vindt een deel van de vertering van het voedsel plaatst. Hierna gaat het reeds half verteerde voedsel naar de hoofdmaag, ook wel eens kliermaag genoemd. Hier wordt het voedsel dan volledig verteerd.

De ogen van een hamster geven, zoals hierboven reeds vermeld, een niet al te scherp beeld. Vanwege dat de ogen bol een nogal ver uit het lichaam geplaatst zijn kunnen ze echter veel dingen tegelijk zien, dit is erg belangrijk aangezien een hamster oorspronkelijk een prooidier is.

Een hamster mag dan niet al te scherp kunnen zien, horen kan hij in ieder geval wel goed. Er wordt namelijk veronderstelt dat de jongen van een hamster ultrasone geluiden kunnen ?uitzenden?. Dit zijn geluiden welke verwekt zijn door een trilling met een frequentie, dat de mens niet eens kan horen. Verwacht wordt dan ook dat de moeder deze kan verstaan, aangezien de jongen dit anders niet zouden doen. Ook kan een hamster goed onthouden wat hij gehoord heeft, hierdoor zal hij dus ook reeds vanaf een paar dagen na aanschaf de stem van zijn vaste verzorger kennen.

Ook ruiken is iets wat hamsters zeer goed kunnen. Hierdoor hebben ze nog een extra hulpmiddel om hun vaste verzorger gemakkelijk te herkennen.

Een hamster heeft aan de voorpoten 5 tenen, waarvan je er ??n als duimpje kunt inbeelden. Aan de achterpoten heeft een hamster 4 tenen. Vooral de voorpoten van een hamster zijn zeer krachtig, maar ook de achterpoten zijn niet te onderschatten als het op kracht aankomt.

De hamster heeft een (pols)frequentie van 250 tot 500 slagen per minuut, en een gemiddelde ademhaling van tussen de 35 en de 135 ademhalingen per minuut.