Gezondheid en ziekten

De gezondheid van je hamster is heel belangrijk, daarom kan je best als je hamster ziek is naar de dierenarts gaan. Maar hoe weet je nu dat hij ziek is? Dat is moeilijk, maar je kan best gewoon opletten of hij gezond is.

Als je hamster gezond is heeft hij een gladde glanzende vacht, is hij levendig en zijn de ogen helder en droog. De nagels mogen niet te lang zijn en geen scheurtjes vertonen, en de ademhaling hoort rustig en regelmatig te gebeuren.

Je hamster kan ziek worden door verschillende redenen. Bijvoorbeeld door een te snelle temperatuursverandering, door tocht of door ongezond voer. Zo kan een hamster door chocolade te eten diep in de problemen komen, de wangzakken kunnen verstopt geraken en dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Ook mag je nooit een hamster in zijn slaap verstoren en moet je zorgen dat er genoeg knaag-, klim- en graafmogelijkheden zijn. Als je ondanks al je goede zorgen toch eens een bezoekje moet brengen kunnen volgende dingen belangrijk zijn:
- Zorg dat je goed de leeftijd van je hamster weet.
- Zorg ervoor dat je kunt uitleggen waar je hem ergens hebt staan.
- Denk even na wanneer de symptomen zich voor het eerst vertoonden.
- Denk er ook even over na of je hamster veranderingen heeft moeten doormaken.
- Heeft je hamster ergens pijn voor zover jij weet?
- Welk eten krijgt hij momenteel?
Deze dingen kunnen de dierenarts helpen de juiste diagnose te stellen en vooral de juiste medicamenten voor te schrijven.

Ook iets om apart te vermelden is haaruitval, indien je een oude hamster zal dit hoogstwaarschijnlijk van de ouderdom zijn maar verwaarloos dit niet en kijk even goed of dat je hamster geen vlooien of mijten heeft.

Heel belangrijk om te vermelden voor de gezondheid van zwangere vrouwen is om GEEN jonge Syrische hamster in huis te nemen. Jonge goudhamsters kunnen LCM krijgen, dit is een vorm van een hersenvliesontsteking. Dit kan tot een miskraan of misvorming van de baby leiden en is dus uiteraard niet wat een zwangere vrouw wenst. Bij LCM wordt de hamster erg mager, slaperig en krijgt hij een ruige vacht. Soms wordt dit gevolgd door bindvliesontstekingen en kan de hamster lichtschuw worden. Na een 4-tal weken is de ziekte echter over, LCM heeft zelden een dodelijke afloop. Het is toch best om bij LCM een bezoekje te brengen aan de dierenarts, zodat de hamster er zo snel mogelijk weer vanaf is.
LCM komt tot op heden alleen nog maar voor bij Syrische hamsters jonger da 5 maanden. Na deze leeftijd is de Syrische hamster normaal gezien niet meer vatbaar voor LCM. Enkel de Syrische hamster is tot op heden vatbaar. Wil je geen risico nemen en toch een jonge goudhamster in huis halen, dan zal je deze moeten halen uit een zogenaamde ?LCM-vrije kweekstam?. Deze zijn echter moeilijk tot op sommige plaatsen niet te vinden.

Het is best om altijd naar de dierenarts te gaan als hij ziek is, uitgezonderd bij diarree en een verkoudheid. Een verkoudheid is echter besmettelijk, plaats je hamster in zo een geval dus apart, zodat zijn kooigenoten dit niet kunnen overkrijgen. Plaats hem in zo een geval in een propere kooi met een goede laag strooisel.

Heb jij zelf goede of slechte ervaringen met ziektes van jouw hamster of die van een kennis? Deze mag je altijd posten op ons forum, zo kan jij misschien nog andere hamsterlevens redden.