Eten en drinken

Het is belangrijk dat je je hamster het juiste eten geeft. In het wild zoeken de hamsters dit zelf en leggen ze voorraden aan voor wanneer er minder eten is. Ze steken het eten dan in hun wangzakken en halen het er in hun schuilplaats met strijkende beweging weer uit. Dit wordt hamsteren genoemd. Zij gaan dan drinken uit een plas of van het sap van het verse gras.

In gevangenschap kunnen ze dit uiteraard niet vanzelf bekomen, maar daar dient het baasje voor natuurlijk. Het drinken geef je best door middel van een drinkflesje, dit houdt het water langer proper. Bij elke dierenzaak en bij elke hobbyzaak waar ze dierenbenodigdheden verkopen, kan je wel drinkflesjes vinden. Voor een hamster zijn die van rond de 250 ml al zeker groot genoeg aangezien een hamster niet heel veel drinkt.

Het is echter moeilijker om te zorgen dat je hamster een juiste hoeveelheid voedsel heeft. Bij de meeste hamsters schommelt dit tussen de 11 en de 13 gram per dag, maar ook meer en minder komt voor. Je zal dit dus geleidelijk aan moeten ondervinden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet te weinig geeft. Ook zoek je best in de desbetreffende winkel of men daar zware, niet al te grote kommetjes verkoopt welke stabiel staan. Een etensbakje kan nooit te zwaar zijn. Plastic bakjes trekken ze direct omver en zijn dus niet geschikt. Je kan je hamster van alles geven, we zullen dus maar beginnen met het droogvoer. Dit haal je in een dierenwinkel of een hobbywinkel en zit al klaar in zakjes. Het bestaat meestal uit een mengsel van zaden, ma?s, verschillende soorten noten en enkele graansoorten.

Hamsters eten ook graag groenvoer, maar hiervan mag je niet alles geven. Je mag groenten geven zoals tomaten, (aard)appels, wortelen enzovoort. Zorg er echter wel voor dat deze rijp zijn. De groene stukken van tomaten, aardappels en wortelen zijn alles behalve gezond. Je mag ze ook paardenbloemen, witte klaver, pepermunt en salie geven. Pluk deze niet te dicht bij de weg, deze kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen.

Uiteraard zijn er nog een hoop andere soorten groenvoer waar hamsters van mogen eten, maar ze zijn vaak moeilijk uit je hoofd te onthouden. Het grootste deel is immers giftig, en een foutje is snel gemaakt. Je kan het dus best houden bij de aardappelen en de fruitsoorten zoals appels, appelsienen, tomaten en wortelen.  Producten zoals chocola, chips en augurken bevatten te veel suiker, geef dus enkel suikerarme producten.

Verder moet een hamster voldoende eiwitten binnen krijgen. Meestal zit hiervan genoeg in het droogvoer, maar een beetje extra bijgeven kan geen kwaad. Eiwitten zitten onder andere in eieren, deze moet je dan koken, een klein stukje geven is voldoende. In sommige dierenwinkels verkoopt men ook speciale eiwittenbrokjes, deze zijn echter moeilijk te vinden en vallen duur uit. Ook hondenbrokken en meelwormen bevatten veel eiwitten. Indien je een hond hebt is het dus geen probleem, hondenbrokken zijn tevens hard en dus goed voor het afslijten van de tandjes.

Meelwormen kan je kopen in de dierenwinkel, deze moet je levend voederen. Het is best om ze eerst nog een paar dagen op een koele plaats te bewaren, in een bakje met daarin meel, havermout en groenvoer. Je moet er wel voor zorgen dat ze niet gaan verpoppen. Als dat toch gebeurd kan je best niet langer wachten met ze te voeren. Het lijkt misschien vies om het met je handen te doen, maar dat valt best mee. Krijg je het toch niet over je hart, dan kan je ze nog altijd met een pincet of 2 tandenstokertjes in de kooi leggen.

Als extraatjes kan je ze af en toe eens een paar extra hondenbrokjes of stukjes fruit geven, tevens zijn er verschillende knaagsnoepjes te vinden in de dierenwinkel. Vergeet echter niet van geen suikerrijke producten te voederen. Deze kunnen verstoppingen en ontstekingen veroorzaken.