Hondentaal

Als u wilt weten wat er allemaal in uw hond omgaat zult u moeten leren wat hij bedoeld met zijn gedrag. Diereninfo.be geeft u niet de volledige uitleg over hondentaal, daar zijn andere website?s en boeken voor. Diereninfo.be beperkt zich tot het gedrag waarmee de hond laat weten of hij dominant of onderdanig is in bepaalde situaties.

De lichaamstaal van uw hond kan je goed observeren wanneer uw hond een andere hond of persoon ontmoet. De kenmerken van een dominante lichaamshouding zijn: overeind staande oren en een hoog gedragen staart. De hond maakt zichzelf groot en houd zijn hals en hoofd zo hoog mogelijk. Hij kan zijn hoofd bovenop de rug, kop of hals van de leggen om zo zijn status extra te benadrukken. De hond die zich dan in de ranglagere situatie bevind neemt een onderdanigere lichaamshouding aan. Zijn oren zijn naar achteren gevouwen en hij zal zijn hoofd wat lager houden, de staart zal tevens ook lager gaan hangen of soms wel tussen zijn achterpoten geklemd. Wanneer het een zeer bedrijgende situatie is draait de hond zich op zijn rug en kan het zijn dat hij wat urine laat lopen van de angst die hij heeft. Het kan zijn dat de hond in het gezinsleven zich wat onderdaniger gedraagt en tegen over andere honden een dominante houding toont. Verder kan zijn houding verschillen naar andere personen of andere honden toe.

Het doel van urine en ontlasting: Urine en ontlasting spelen een zeer belangrijke rol bij het omgaan met andere honden. Niet alleen de geur van de urine maar ook de plaats waar de urine te vinden is vertelt iets over de hond zijn status. Vooral het gedrag van honden die zelfzeker zijn valt zeer snel op. Zo proberen dominante honden hun urine zo hoog mogelijk achter te laten bijvoorbeeld tegen een boom. Reuen tillen hierbij een van hun achterpoten op en ook teven die heel dominant zijn kunnen dit doen hoewel die zeer weinig voor komt. Wanneer ze urineren op de aarde(grond) wordt er nadien meestal nog wat in de aarde getrapt wanneer het een dominante hond is, dit doet hij om de geur te verspreiden en zo wordt zijn hoge status nog eens benadrukt. Dominante honden zoeken soms een hoger gelegen plekje uit om te urineren.