Basistraining

*Wennen aan een halsbandje:

Een goede en geschikte halsband voor uw puppy is van zacht, onverwoestbaar nylon gemaakt. Koop de band niet op de groei, zorg ervoor dat de puppy er niet op kan kauwen en dat hij zich niet los kan wurmen wanneer u ermee gaat wandelen. Wanneer u de halsband aandoet als je uw puppy eten geeft of voordat je ermee speelt, zal uw puppy dit gemakkelijker accepteren.
Wanneer uw puppy een bandje gewend is kunt u er een lichtwegend lijntje aanhangen. Laat uw puppy hiermee een tijdje rondlopen (onder toezicht) zodat hij hier ook aan kan wennen. Wanneer uw pup aan het bandje en aan het lijntje gewend is kunt u hem met een "uitnodigende" stem of een lekker koekje stimuleren om met u mee te lopen.

* Een geslaagde opvoeding:

U kunt er persoonlijk voor zorgen dat uw pup een gelukkig en gehoorzaam dier is door u te houden aan volgende zeer belangrijke regels:

*-* Wees consequent:
Consequentie is zeer belangrijk, ook tijdens te training. Kom daarom niet terug op een eerder gegeven commando en neem nooit genoegen met een maar half uitgevoerd commando.
Sluit uw training altijd af met een goed opgevolgd commando.

*-* U heft een commando op, niet uw hond:
Wanneer u uw hondje het commando "lig" hebt gegeven en u gaat een paar stappen achteruit en uw hond blijft niet liggen dan heeft uw hond het commando opgeheven. Het is echter niet de bedoeling dat uw hondje het commando opheft maar dat u dat zelf doet, dus wanneer uw hondje het commando opheft mag u hem ook niet belonen.
U heft het commando op door bijvoorbeeld "kom maar" te zeggen.
Pas wanneer uw hond het commando volledig goed heeft uitgeoefend kunt u hem belonen.

*-* Verwacht niet teveel tegelijk:
Uw puppy is nog zeer actief en speels, zorg er dus voor dat u in het begin de commando?s niet te lang laat duren maar bouw de tijd langzaam op.

*-* Zorg dat uw pup gemotiveerd blijft:
Wanneer uw pup de training leuk vindt of wanneer u ervoor zorgt dat uw puppy de training leuk vindt zal hij sneller en beter leren.
Train nooit te lang achter elkaar, zeker in het begin is 5 tot 10 minuten lang genoeg.
Vergeet nooit te belonen na een goed uitgevoerd commando en wissel de commando?s af met spelen.
Er is niets beter om uw pup goed te motiveren dan een steeds vriendelijk en duidelijk baasje te zijn dat tevreden is over zijn hondje.

*-* duidelijkheid:
Spreek uw commando?s altijd duidelijk uit en zeg de naam van uw hond ervoor zodat hij weet dat u het tegen hem hebt.

*-* kies een geschikt moment:
Het spreekt vanzelf dat u niet met uw pup gaat trainen wanneer hij slaperig is of net gegeten heeft. Geef ook alleen een commando wanneer zijn aandacht op u gericht is. Wanneer uw hond afgeleid is zal het commando nauwelijks tot hem door dringen. Dus train op een rustige plek waar zo weinig mogelijk afleiding is.

*-* Val niet onnodig in herhaling:
"Zit, ga nu zitten, kom hier en zit, all? komt er nog iets van, ik meen het, zit,..." Als u uw hond op deze manier commandeert verliezen de woorden hun betekenis. Trek eerst zijn aandacht door zijn naam te zeggen en spreek dan het commando luid en duidelijk uit.