Aankoop
Wanneer je met overtuiging een pup wilt, dan is het aan te raden om niet naar een dierenwinkel maar wel naar een fokker te gaan die niet alleen fokt om er financieel beter mee te worden.Het is niet eenvoudig maar het betekend in ieder geval dat plaatsen waar tientallen of soms honderdtallen honden zitten niet zo goed verzorgt en opgeleerd zijn dan wanneer je een fokker tegen komt die maar met 1 of 2 honden fokt aangezien die fokker meer tijd naar de puppy?s toe kan spenderen vanaf hun geboorte. Ga eerst even bij een fokker langs voordat er puppy?s zijn want, bij de meeste goede fokkers mag je altijd eens komen kijken en mag je de honden zien die er op dat moment zijn. Dus kijk goed naar de honden, praat met de fokker en gebruik je gezond verstand. Je moet er op letten of de honden er goed uit zien: glans van hun vacht, hun ogen, zijn ze vriendelijke en op hun gemak,... Wanneer de honden niet echt op hun gemak zijn is dit meestal een slecht teken. Let er ook op hoe de fokker met zijn honden omgaat, of hij een hart voor dieren heeft en hoe hij erover praat. Kijk ook waar de honden gehouden worden, ergens achterin een schuur waar niet veel beweging is of onder de mensen waar ze veel verschillende geluiden horen, zodat ze hieraan kunnen wennen.
Een puppy mag wettelijk geschieden worden van de moeder vanaf een leeftijd van 7 weken. Vraag altijd wanneer de pup jonger dan zeven weken is of je het nest mag zien inclusief de moeder en neem nooit genoegen met smoezen zoals: "de moeder is er even niet" of "de moeder is helaas overleden",... Vraag ook naar:
- rasspecifieke en erfelijke ziektes.
- of hij is aangesloten bij de rasvereniging (deze hebben een strikt fokprogramma)
- of hij de honden regelmatig laat onderzoeken
- welke inentingen ze al gehad hebben
- of de honden gechipt zijn
- de prijs van de pup
- de stamboom van de ouders, als je tot de 4de of 5de generatie steeds de zelfde namen tegen komt is er sprake van inteelt.
Laat je bij de aanschaf van een pup nooit onder druk zetten.
Je hondje moet ook gesocialiseerd zijn:
Hierbij moet het meeste gebeuren in de eerste 7 weken na de geboorte, het is daarom ook wenselijk dat de fokker de pups opvoed in huishoudelijke kring zodat ze kunnen wennen andere mensen, geluiden,...
Je loopt de kans dat, wanneer je een hondje uit een kennel neemt of bij een fokker waar honderden honden zitten, dat het een bang hondje wordt aangezien het in zijn eerste 7weken na de geboorte niet genoeg ervaringen heeft opgedaan. Iedere goede fokker laat zijn pups wennen aan dagelijkse gewoonten: andere dieren, andere geluiden, stofzuigen, met de auto een ritje maken, lopen aan de riem,...
Sommige fokkers doen een puppy test waar de puppy getest wordt op karakter en zo beter bekeken kan worden wat voor een hondje het is en bij wat voor gezin het het best zou passen.
Wanneer je de pup komt halen zorgt een goede fokker dat alles klaar is.
Zo moet de pup de nodige entingen en wormkuur hebben gehad. Ook moet er een inentingsboekje bij zijn waar dit in staat
De hond moet tevens gechipt zijn.
Nog wat extra tips:
Ga na dat je een pup hebt gekocht even langs de dierenarts om te laten controleren of dat hij helemaal in orde is.
Neem nooit pup een mee wanneer hij nog geen 7 weken is.
Denk goed na of je zeker bent dat je een hond wilt, honden kunnen tot 12 jaar en ouder worden.
Hou ook rekening met de uitgaven want een hond heeft ook eten, speelgoed en een dierenarts nodig.