Gedrag

Wanneer je een mannelijke gerbil observeert, zal je zien dat hij regelmatig met zijn buik over voorwerpen zal wrijven. Dit doet hij om geur af te zetten. Deze geur komt uit een klier die onderaan de buik zit, en te herkennen is aan de kale plek net boven de navel. Zowel mannetjes al vrouwtjes hebben zo?n geurklier, maar die van mannetjes is doorgaans groter. Deze geur is niet waarneembaar door mensen.



Aangezien gerbils groepsdieren zijn, is het h??l belangrijk om minstens 2 gerbils te houden. Een mens zal immers nooit de plaats van een soortgenoot kunnen invullen. Gerbils die alleen zitten zullen vereenzamen en daardoor abnormaal gedrag (bijten) gaan vertonen. Wanneer ??n van je gerbils plots overlijdt en de andere alleen komt te zitten, is het dus noodzakelijk om voor vervanging te zorgen. Het koppelen van gerbils is echter niet de simpelste zaak. Als je zo 2 volwassen diertjes bij elkaar zet is een gevecht te verwachten. Om gerbils te koppelen moet je ze bij elkaar zetten zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken, maar toch niet bij elkaar kunnen. Je kunt dit doen door een traliekooi in het hok te plaatsen, of door een wand van fijne gaas in de kooi te maken. Hierna moet je ze dagelijks van plaats verwisselen, zodat ze beide elk deel gewend zijn, en na een dag of 4 kan je ze dan gezamenlijk in de kooi laten. De eerste uren moet je wel nog even opletten, het gebeurt echter zelden dat ze na deze manier van koppelen nog zullen gaan vechten. Vechten ze toch, dan moet je het hele proces herhalen.



Het spreekt voor zich dat er in een groep ??n de baas moet zijn. Bij gerbils is het zo dat er ??n koppel de baas zal zijn. Enkel dit koppel zal jongen krijgen. De overige vrouwtjes verliezen (tijdelijk) hun cyclus en zullen niet meer bronstig worden zolang het dominante vrouwtje aanwezig en dominant blijft, ze zullen ook niet gedekt worden door het dominante mannetje. Ook de andere mannetjes in de groep zullen niet dekken zolang het ene mannetje dominant is. Wanneer dit mannetje verzwakt of sterft zal het op dat moment dominantste mannetje de leiding mee op nemen. Het dominante mannetje zal er steeds voor zorgen dat de rangorde gehandhaafd blijft.

Het met de achterpoten herhaaldelijk en met snel tempo op de ondergrond stampen wordt roffelen genoemd. Dit roffelen kan meerdere betekenissen hebben. Ze doen dit eerst en vooral wanneer er gevaar dreigt. De gerbil gaat dan rechtop staan en begint te roffelen, waarna alle gerbils naar hun hol of schuilplaats vluchten. Daarnaast roffelen gerbils eveneens wanneer ze boos of opgewonden zijn. Het is een veel gebruikt ritueel tijdens het voorspel en de paring.

Het roffelen hoeft niet altijd een reden te hebben. Jongen doen vaak het geroffel van de ouders na, eveneens zullen gerbils meestal roffelen wanneer je zelf een roffelend geluid simuleert.

Naast roffelen gebruiken gerbils ook hoge pieptonen om met elkaar te kunnen communiceren. De jonge dieren gebruiken luide piepen voornamelijk om hun ouders te roepen, volwassen dieren gebruiken de luide piepen doorgaans enkel wanneer ze bang zijn of bij het spelen en het paren. Naast de luide en door de mens hoorbare piepen gebruiken ze ook hoge pieptonen om onder elkaar te communiceren. Deze zijn voor de mens bijna onhoorbaar. Verder gebruiken ze ook non-verbale communicatie. Dit is communicatie waarbij geen geluid wordt gebruikt.

Gerbils zijn vrij nieuwsgierige dieren en zodoende relatief gemakkelijk handtam te maken. Ze zijn niet snel bang waardoor je gewoon wat lekkers op je hand kan leggen en dan je hand in de kooi kan leggen. Nadat je eventjes gewacht hebt, zal de gerbil langzaam naar je hand komen. Wanneer ze ontdekt hebben dat er eten op je hand ligt, zullen ze het proberen te pakken en vervolgens wegrennen.

Het effectieve handtam maken vergt enige tijd. Na een paar keer zullen ze het eten gewoon naast je hand blijven opeten, en nog een beetje later zullen e gewoon op je hand gaan zitten eten en je arm gaan verkennen. Je kan ze dan na een weekje eens op je hand uit de kooi nemen en dan telkens van je ene hand naar de andere laten gaan. Een poging om ze op een hand te laten stilzitten zou verloren moeite zijn, hierin zijn ze doorgaans niet in ge?nteresseerd.

Wanneer je gerbil geen zin heeft op opgepakt te worden, kan je dat ook beter niet doen, anders zullen ze er enkel schuw van worden. Doorgaans zal een gerbil niet bijten. Merk je dat ??n van je gerbils toch gaat bijten wanneer je hem oppakt, gooi hem dan niet zo maar op de grond. Het meeste bijten van gerbils is immers gewoon zachtjes knagen, laat de gerbil merken dat je dat niet graag hebt door hem lichtjes weg te duwen. Als ze echt bijten is het doorgaans van de schrik. Zoals eerder al gezegd, werp ze niet op de grond wanneer ze bijten, want dan neemt de angst alleen maar toe. Je kan de gerbil terug in de kooi zetten en laten zien dat ??n van zijn maatjes wel gediend met het oppakken. Hierdoor zal hij het oppakken beter gaan vertrouwen.

Gerbils genieten er erg van om op tijd en stond een zandbad te kunnen nemen. Ze gebruiken het zand, net zoals kippen dat doen, om in te baden. Hierdoor blijft hun vacht vetvrij, wat belangrijk is voor de isolatie. Een vette vacht gaat openstaan en verliest zijn isolatie-effect. Zeer geschikt hiervoor zijn schelpenzand, duinenzand en chinchillazand (dit laatste is verkrijgbaar in de mees dierenwinkels).

Naast het nemen van een zandbad is ook een grote knaaggelegenheid zeer belangrijk. De vier snijtanden van een gerbil blijven heel het leven lang groeien, het is dus belangrijk dat hun tanden goed kunnen afslijten. Zowel hout als kartonnen doosjes of WC-rolletjes kunnen dienst doen als knaagmateriaal. Als de tanden niet voldoende afslijten zullen ze in de overstaande kaak groeien en zal de gerbil niet meer kunnen eten waarna de gerbil zal sterven.

Tot slot zijn gerbils ook geboren gravers. Indien ze slechts een dun laagje bodemmateriaal hebben, zullen ze eindeloos in hetzelfde hoekje blijven graven. Wanneer ze een dikke bodemlaag hebben, zullen ze een uitgebreide burcht gaan cre?ren. Hierbij is een glazen of een doorzichtige bak heel leuk, aangezien je dan sommige gangen zal kunnen zien lopen.