MisverstandenEr bestaan nogal wat misverstanden rond geiten, daarom speciaal deze pagina. Hieronder een paar voorbeelden:

1) Deze dieren stinken vreselijk.
Dit klopt eigenlijk niet helemaal. Als het er stinkt, is er een bok aanwezig. Lang niet overal waar geiten worden gehouden, word een bok gehouden. Het zijn dus enkel de bokken die een doordringende geur tot ver in de omgeving verspreiden. Deze geur wordt vooral verspreid wanneer hij in het gezelschap van vrouwelijke geiten is.2) Geitenmelk smaakt slecht.
Smaak valt uiteraard te betwisten, maar geitenmelk smaakt over het algemeen niet slecht. Vroeger, toen de geiten nog afval te eten kregen, had de melk vaak een slechte smaak.
Maar nu krijgen geiten hoogwaardig voer waardoor de melk een veel betere smaak krijgt. Ook de hele procedure die de melk van geit naar consument doorloopt doet een deel van de smaak verdwijnen. Melk recht van de geit smaakt dus anders.

3) Geitenmelk is heel vet.
Dit klopt helemaal niet, het is zelfs zo dat geitenmelk veel minder vet is dan koemelk.

4) Een geit is zeer lastig.
Weer een onterechte bewering. Een geit doet dan wel wat hij of zij wil, als je haar van jongs af aan alles goed leert dan zullen ze jouw wet wel respecteren.
Dit zegt natuurlijk niet dat een geit bijvoorbeeld van de fruitbomen gaat afblijven. Indien je wil dat ze van de planten en bomen afblijven moet je deze tegen de geiten beschermen. Schrikdraad kan daarbij zeer goed helpen. Door zo een draad voor de afsluiting te spannen vermijd je dat de geit tegen de afsluiting gaat leunen en het verwoest.

5) Geiten houden het gazon kort.
Was dit maar waar. Als je een geit op je gazonnetje zet gaat het drassig worden en vol onkruid, ook het gras zou blijven groeien. Hiervoor zou je beter een koe in dienst nemen. Maar dat is nogal groot, gelukkig heeft men ooit de grasmaaier uitgevonden!

Zo zie je maar, vele slechte gedachten over geiten zijn fout.