Gedrag

Degoes zijn van nature zeer nieuwsgierige en sociale dieren, deze eigenschappen maken van hen leuke huisdieren. Bijkomend feit is dat ze zowel dag- als nachtdier zijn, er zijn er dus meestal wel enkele actief. Dit komt vanwege hun korte slaapperiodes, ze slapen steeds enkele uurtjes, zijn dan weer enkele uurtjes actief en zo dus de hele dag door.In de uren dat ze wakker zijn, zijn ze heel actief. Ze bewegen constant en zijn altijd wel ergens mee bezig. Om hen wat aan de gang te houden kan je hen ?speeltjes? zoals wc-rolletjes, kartonnen doosjes en takjes geven. Hiermee kunnen ze uren in de weer zijn. Daarnaast zijn ze ook veel bezig met het maken van holen en een nestje, hiervoor gebruiken ze vaak hooi. Met hun ?speeltjes? zullen ze eveneens hoopjes gaan maken. In de natuur blijkt dat vooral de mannen zich hiermee bezig houden en dat het een soort van status vertegenwoordigt, degene met de grootste hoop is de baas.

Ook houden degoes ervan om te kunnen klimmen en klauteren, een grote kooi met enkele verdiepen en enkele stevige takken in geeft hen dus veel speelplezier. Hier kunnen ze dan hun soortgenoten in achterna lopen en met elkaar spelen. Soortgenoten zijn heel belangrijk voor de degoe, de mens kan onmogelijk de plaats van een soortgenoot innemen. Daarom MOET je steeds meerdere degoes houden, anders zullen ze vereenzamen en op jongere leeftijd overlijden. In de natuur leven ze vaak in grote kolonies.

De mens kan zoals ik al schreef de plaats van een soortgenoot niet innemen. Degoes zijn immers geen knuffeldieren die er van houden lang op je schoot te zitten, ze houden er al helemaal niet van om echt geknuffeld te worden. Het geeft hen een beklemmend gevoel waardoor ze bang worden. Je kunt ze wel gewoon even op je hand houden en aaien. Heel handtam zal je ze wellicht nooit krijgen, maar wel handtam genoeg om ze enkele minuutjes op je hand te houden.

Dit komt voornamelijk vanwege hun nieuwsgierigheid, dat het wel vaker van hun verstand wint. Hoewel degoes geen agressieve dieren zijn, zullen ze je wel bijten wanneer je ze bang maakt terwijl je ze vast hebt. Ze zijn eveneens zeer nieuwsgierig naar nieuwe dingen, ze zullen alles ruim inspecteren.

Onderling communiceren de degoes door middel van piepgeluiden, deze kunnen zowel zacht als heel luid en hard zijn. De luide en harde geluiden duiden er doorgaans op dat ze iets niet leuk vinden.