Algemeen

Een degoe lijkt op een combinatie van een rat en een cavia: Ze hebben een lichaam dat lijkt op dat van een cavia, met oren en een staart zoals die van een rat. Hun behendigheid trekt sterk naar de kant van die van de rat. De grote oren hebben een schelpachtige vorm en kunnen lichtjes bewogen worden.De meest voorkomende vachtkleur is, in tegenstelling tot vele andere huisdieren, de wildkleur. Dit is een vacht met haren die tegen de vacht grijs zijn en naar de top toe bruin en vervolgens zwart worden. De ene is al wat donkerder dan de andere, maar het blijft algemeen steeds hetzelfde. Net zoals dit bij andere huisdieren het geval was zullen fokkers gaan proberen om andere kleuren te gaan fokken. Zo bestaan er al degoes met witte plukjes in de vacht. De haren zijn relatief kort en vachtdikte hangt af van de omgevingstemperatuur.

Een degoe heeft 4 poten met aan elke poot 4 teentjes met scherpe nagels. Vanwege hun scherpe nagels kunnen ze goed klimmen en eenvoudig voedsel tussen de poten klemmen om dit vervolgens op te eten. Hun tanden hebben een oranjegele kleur.

Tot op heden is de degoe echter nog een vrij onbekend huisdier. Hoewel het geen knuffeldier zijn, zijn het dieren die graag aandacht krijgen en zijn ze matig tam te krijgen. Ze hebben redelijk snel vertrouwen in hun vaste verzorger en bijten zelden. Hun speelse en actieve gedrag maakt van hen een leuk huisdier.

De vacht heeft een goede verzorging nodig waar de degoe zelf aan kan voldoen indien hij de beschikking heeft over een zandbad. Meer info hierover bij de huisvesting. Nog 1 opmerking vooraleer weer naar de echte algemeenheden over gaan: Neem een degoe NOOIT bij de staart vast. De degoe zal zich rond gaan draaien waardoor de staart afscheurt. Een licht bloedende kale staart zal aan het lichaam blijven hangen, welke vervolgens afgeknaagd zal worden. De staart zal echter niet meer aangroeien. Hieronder volgt de tabel met algemene gemiddelde gegevens van de degoe als huisdier:Latijnse naamOctodon degusGewicht230 gramLeeftijd5 tot 8 jaarLichaamstemperatuur38 tot 39 ?CLengte lichaam15cmLengte staart12cmOmgevingstemperatuur21?CGeslachtsrijpM: vanaf 2 maanden | V: vanaf 1,5 maandFokrijp10 maandenDraagtijd90 dagen (3 maanden)Aantal jongen per nest4 tot 10