Aanschaf

Wanneer je een degoe gaat aanschaffen is het belangrijk je goed te informeren over deze diersoort. Nu, daar ben je duidelijk al mee bezig aangezien je deze site bezoekt.De hoofdvraag is uiteraard: Waar kan ik mijn degoe het best kopen? Het allerbeste is steeds bij een hobbyfokker of een liefhebber met een nestje. Bij een gewone fokker kan je ze beter niet kopen, hier worden ze vaak in erbarmelijke omstandigheden gekweekt zonder rekening te houden met inteelt. De dieren in dierenwinkels komen vaak van dit soort broodfokkers, het enige verschil is dat ze in de betere dierenwinkel vaak al een tijdje beter verzorgt zijn en dus gezonder zijn. Tot slot kan je ook in (knaag)dierenasielen, hier worden dieren opgevangen van mensen die niet meer voor hen konden of wilden zorgen. Ze komen soms ongezond binnen, maar wanneer ze er weer buiten gaan zijn ze gewoonlijk weer kerngezond.

Zorg ervoor dat je zeker bent dat je iemand kent die je degoes wil verzorgen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, zodat je niet meewerkt aan het vullen van de dierenasielen.

Het is logisch dat je een gezonde degoe wil kopen. Gezonde degoes zijn levendig en actief, indien de degoe alleen in een hoekje zit kan je hem beter niet kopen. Daarnaast hebben gezonde degoes droge ogen, een proper geslachtsdeel, een vlakke vacht zonder wonden en is de staart heel. Dit laatste wil zeggen dat deze niet gebroken of gescheurd is, een staart kan onder andere scheuren van het met de staart oppakken. Kijk ook altijd even of de houder zijn dieren wel goed verzorgd en of de kooien er allemaal proper uitzien.

Een degoe mag van de moeder gescheiden worden vanaf een leeftijd van 6 weken, sommige vrouwtjes zijn op deze leeftijd al geslachtsrijp. Indien er geslachtsrijpe mannen bij zitten is het dus mogelijk dat ze al gedekt zijn, wat echter niet goed is voor de degoe. Vraag dus steeds na of er een geslachtsrijpe man in de kooi zit. Ook kan je de kennis van de houder controleren door vragen te stellen waarop je zelf het correcte antwoord al weet. Controleer ook steeds zelf even het geslacht zodat je hier zeker van bent.

Indien je een M-V koppel wilt vormen kan je deze best bij verschillende eigenaren kopen om zo inteelt te voorkomen. Het kopen in verschillende dierenwinkels heeft vaak geen zin, aangezien een broodfokker vaak meerdere dierenwinkels in de streek bevoorraad.