Algemeen

De chinchilla heeft zijn bekendheid te danken aan zijn zachte en dichte vacht. Uit ??n haarwortel groeien 40 tot 120 haren. Ze komen in vele kleuren en tinten voor. Ze verzorgen hun vacht door het regelmatig nemen van een zandbad. Het zand neemt dan al het vuil en vettigheden op waardoor hun vacht weer proper wordt. De chinchilla wordt wel eens onterecht wolmuis genoemd. Dit is de familie waartoe de chinchilla behoord, maar de correcte naam is dus chinchilla. In de volgende tabel staan algemene gemiddelde gegevens van de chinchilla:Latijnse naamChinchilla lanigeraGewicht600 gramLeeftijd15 jaarLichaamstemperatuur37 ?CLengte lichaam25 tot 35cmLengte staart14 tot 18cmLengte oren5cmBreedte oren3,5cmLengte snorharen12 cm (tot 1/3de van de lichaamslengte)Chinchilla?s moeten steeds in groep gehouden worden, het zijn immers groepsdieren. Aangezien ze vooral ?s nachts actief zijn, ook in hun leven als huisdier, is het onmogelijk om als mens een soortgenoot te vervangen.Verder herstellen ze snel van eventuele lichte botbreuken, deze komen wel eens voor als gevolg van een val. Ook deze behendige klauteraars vallen wel eens een keertje. Hun lange snorharen zijn zeer gevoelig en reageren bij de minste aanraking. Hierdoor kunnen ze ook in het donker perfect hun weg vinden. Wanneer de snorharen niet buigen zal de chinchilla nergens blijven steken.

Met hun grote ogen hebben ze ook in het donker nog een acceptabel zicht. Ze zullen in het donker echter wel opletten met het inschatten van hoogtes en het maken van grote sprongen. Het is echter belangrijk om de hoge chinchillakooi te voorzien van voldoende etages zodat ze bij een val niet te diep vallen. Chinchilla?s zijn fan van bitter eten en lekkernijen zoals rozijnen en fruit. Dit is echter niet allemaal even gezond voor hen.

Ze bijten ook in alles wat nieuw voor hen is. Ze besnuffelen eerst alle nieuwe spullen en voedsel en zullen er dan een bijt in zetten. Ze snuffelen ook aan hun soortgenoten, gelukkig bijten ze daar niet in. Ze besnuffelen hen om hen te herkennen, zo kunnen ze ook hun eigen jongen herkennen aan de geur.

Tot slot hebben chinchilla?s eveneens een goed gehoor. Je had waarschijnlijk ook niet anders verwacht, vanwege hun opvallend grote oren. Wanneer chinchilla?s een onbekend geluid horen, reageren ze daarop door hun hoofd alert op te heffen of eventueel een noodkreet te geven.