Bruine beer



De bruine beer komt voor in Noord-Amerika, Azi? en Europa en heeft als wetenschappelijke naam ?Ursus arctos?. Voeger kwam de bruine beer ook in Zuid- en West-Europa voor, maar daar is de bruine beer ondertussen grotendeels verdwenen. In het begin van de 13de eeuw is de bruine beer ook in Belgi? en Nederland verdwenen. Ondanks dat hij bij ons reeds verdwenen is blijft de bruine beer de meest bekende en verspreide beer ter wereld. Dit komt onder meer omdat er 8 ondersoorten zijn, die verschillen in vachtkleur en vooral in grootte. De gizzlybeer kan tot 10 maal zwaarder worden dan de Europese beer, het gewicht van de Bruine beer ligt meestal tussen de 100 en de 1000kg. De bruine beer is een alleseter maar eet voornamelijk planten, een groot deel van hun eten is zelfs gewoon gras. Tijdens de trek van de zalm in Amerika eten de Amerikaanse bruine beren hoofdzakelijk zalm. Hij bouwt dus in de zomermaanden een grote vetreserve op waarna hij in de wintermaanden rust en de vetreserve gebruikt om te overleven. In het wild kan de bruine beer tot 25 jaar oud worden, wanneer hij volwassen is heeft hij een lengte van tussen de 2 en de 3 meter. Hij weegt, zoals eerder al vermeld, tussen de 100 en de 1000kg afhankelijk van de soort.