Aanschaf

Je hebt nu waarschijnlijk reeds besloten om een ratje te gaan houden, althans, 2 ratjes. Je kan ratjes van verschillende plaatsen vandaan halen:
-         van bij de dierenwinkel
-         van bij een ratterie -         of van bij een rattenopvang 

Ratjes van bij de dierenwinkel: 

Ratjes gaan halen bij een dierenwinkel lijkt op zich vaak een slimme zet, maar dat is het eigenlijk niet zo. Bij dierenwinkels zitten de mannetjes en de vrouwtjes vaak bij elkaar, waardoor je veel kans maakt om met 2 zwangere ratjes thuis te komen. Ook zijn niet alle dierenwinkels even lief voor de ratjes, ze zijn soms ziek en bijna nooit handtam. Ook hebben vele ratjes van de dierenwinkel mijt en komen ze van broodfokkers waarbij inteelt schering en inslag is en men allesbehalve kijkt naar de gezondheid en erfelijke ziektes. Bovendien zijn hun ratten enkel fokmachientjes die dodelijk afgedankt worden na bewezen diensten. 

Ratjes van bij een ratterie: 

Ratjes halen van bij een ratterie lijkt een goede keuze, maar dat is, in tegenstelling tot een dierenwinkel, ook echt een goede keuze. Je kan er meestal de ouders zien en ze zijn vaak handtam. Je kan zeker zijn dat de moeder de beste zorgen heeft gehad, zowel voor als na de bevalling. De ratjes zullen gewend zijn aan de mensenhand waardoor ze niet schuw van je zullen zijn. Je kan er vrijwel zeker van zijn dat ze niet ziek zijn en je zal meestal ook een stamboom meekrijgen. Er is slechts ??n nadeel aan verbonden: Je zal vaak ver moeten rijden om bij een ratterie te komen, aangezien dat die meestal niet zodicht bij elkaar liggen. Maar dat zal bij de meeste wel geen moeite zijn, aangezien je er lieve ratjes aan over houdt. Let er wel op dat de eerste de beste pipo die een mannetje en een vrouwtje heeft zichzelf ratterie kan noemen, maar dat bij een echte ratterie de ratjes wel altijd handtam en gezond zullen zijn. 

Ratjes van bij een rattenopvang: 

Ratjes van bij een rattenopvang halen lijkt dan weer een slechte keuze, maar dat is het helemaal niet, integendeel, de ratjes zijn altijd goed verzorgd en gezond. De mensen van de rattenopvang zullen je ook heel erg dankbaar zijn, want er belanden als maar meer ratjes in een rattenopvang wegens allergie of ziekte, maar helaas genoeg ook omdat ze het diertje beu zijn en geen aandacht meer geven. Dan kan je natuurlijk zeggen dat je jonge ratjes wilt, maar die hebben ze daar evengoed, vanwege de ongewenste nestjes van ratjes uit de dierenwinkel. Ook komt het al eens voor dat ze een zwanger ratje hebben opgevangen waar ze dan rittens van hebben. Je weet spijtig genoeg bijna nooit wat de achtergrond is van opvangratjes, maar dat wet je bij een dierenwinkel ook niet.
Houdt er wel rekening mee dat al die verwaarloosde ratten aankoopt zich een "opvang" kan noemen, maar dat het daarom nog geen goede opvang is. De ratten die daar vandaan komen zijn meestal nog niet gezond en lief... Er zijn jammer genoeg al veel gevallen bekend van mensen wiens opvang allesbehalve gezonde en tamme ratten "afleverden". Ook nog even vermelden dat indien je ergens een rattenasiel ziet, dat dat hetzelfde is als een rattenopvang.

 

Wanneer je dan hebt besloten om ratjes te halen, van waar dan ook, moet je nog altijd op een aantal dingen letten:

*     De rittens moeten gescheiden zitten, de mannetjes in het ene hok, de vrouwtjes in het andere.

*     Ze mogen niet te jong of te klein zijn. Over het algemeen neemt men een minimum leeftijd van 5 ? 6 weken ?n een minimaal gewicht van 100 gram. Wanneer een van de voorwaarden niet volbracht is, kan je beter een ander ritten uitkiezen. Indien je zelf niet echt zeker bent van het gewicht kan je best even vragen om ze in jouw nabijheid te wegen. Een goede fokker stemt daar mee in, en zal er dus niets op tegen hebben om dit te laten zien. Indien de fokker echter tegenpruttelt kan je daar beter geen ritten vandaan halen.

*    De rittens moeten uiteraard gezond zijn, hoewel je als beginnende rattenliefhebber natuurlijk geen prof bent, kan je zelf wel zien of de rittens gezond zijn, hieronder enkele tips:
- Ze moeten een glanzende vacht hebben.
- De oogjes moeten mooi en droog zijn.
- Ze mogen geen wondjes of korstjes hebben.
- Ze mogen niet te veel niezen(een beetje niezen mag, aangezien dit normaal is bij ratjes) en geen haperende ademhaling hebben. Voor meer info over niezen, zie gezondheid en ziekten
- De rittens moeten proper zijn en er mogen geen aanklevende uitwerpselen aanhangen.
- Kies een ratje dat actief en onderzoekend naar je toe komt. Ratjes die eenzaam in een hoekje blijven zitten zijn meestal mensenschuw en moeilijk handtam te krijgen. Meestal zijn deze ratjes ook niet heel fit.
- Zorg dat je een ratje kiest uit een groepje waar geen zieken bij zitten. Het komt wel vaker voor dat het ratje innerlijk al wel ziek ,is, maar dat dat uiterlijk nog niet te merken valt.

*     Verder kies je dus best een ratje dat naar je toe komt en aan je vinger of aan je handen ruikt en er misschien zelfs aan knabbelt. Zo een ratje laat zien dat hij zijn verdere leven met jou wil doorbrengen. Een ratje dat jou lief vindt zal op je hand blijven zitten en niet eraf springen zoals de bange ratjes. Aangezien dat het al een hele klus is om een ratje tam te krijgen kies je best een ratje dat al een beetje tam is en dus op je hand blijft zitten.

*     Kijk ook naar het hok waarin de ratjes verblijven. Zijn ze proper? Zijn de drinkflesjes nog vol? Zit er nog eten in het kommetje? 

Als aan al deze regeltjes voldaan is kan je er bijna zeker van zijn dat de ratjes gezond zijn en er dus een paar mee naar huis nemen. Indien je toch nog niet helemaal zeker bent, zoals bijvoorbeeld in een dierenwinkel, kan je de verzorgers hun kennis even testen. Je vraagt bijvoorbeeld de leeftijd dat de rittens moeten zijn vooraleer ze weg mogen bij de moeder, en vraag dus ook even de leeftijd van de rittens in de winkel. Zo kan je zelf waarschijnlijk ook wel een paar vraagjes verzinnen. Indien de antwoorden van de verzorger(s) helemaal of toch bijna correct zijn, dan kan je zeker zijn dat het goede verzorgde ratjes zijn.

Rat ?n Roll - rattenopvang