Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant, ook wel eens (Afrikaanse) savanneolifant genoemd, komt voor ten zuiden van de Sahara (Afrika) en eet voornamelijk gras, bladeren, schors en twijgen. De savanneolifant, welke als wetenschappelijke naam Loxodonta africana heeft, heeft waarschijnlijk het meest van alle olifantensoorten geleden onder de trooptochten voor ivoor en behoord nu tot de bedreigde diersoorten. Hij is met zijn gemiddelde schouderhoogte van 3 tot 3,7m (maximum 4,2m) de grootste onder de landdieren en weegt gemiddeld tussen de 3000 en de 7000kg, met een maximum van maarliefst 12 000kg. Het verschil tussen de Afrikaanse en de Aziatische olifant is h??l duidelijk: Aziatische olifanten hebben kleinere oren en de vrouwtjes hebben geen slagtanden.