Afrikaanse bosolifant

De Afrikaanse bosolifant, soms ook gewoonweg bosolifant genoemd, komt voor in de regenwouden van West en Centraal Afrika en eet voornamelijk vruchten, bladeren en twijgen. Hun wetenschappelijke naam, Loxodonta cyclotis, betekent voor de helft "rondoor", omdat ze rondere oren hebben dan de Afrikaanse olifant. De bosolifant is met zijn gemiddelde schouderhoogte van 2,4 tot 2,8m de kleinste onder de olifanten en weegt gemiddeld tussen de 1800 en de 3200kg, met een maximum van 3500kg. De slagtanden van de bosolifant zijn rechter dan die van de Afrikaanse olifant en wijzen naar beneden. Het verschil tussen de Afrikaanse en de Aziatische olifant is nog veel duidelijker: Aziatische olifanten hebben kleinere oren en de vrouwtjes hebben geen slagtanden.