Grijze reuzenkangoeroe

De grijze reuzenkangoeroe, die in het Engels ?Eastern grey kangaroo? wordt genoemd, komt in oost-Australi? en Tasmani? voor en eet voornamelijk gras en bladeren. Deze reuzenkangoeroe, welke als wetenschappelijke naam Macropus giganteus heeft, kan tot 20 jaar oud worden. Hij is met zijn gemiddelde lengte van 1 tot 1,4m de 2de grootste kangoeroesoort. Hij heeft een staartlengte van 75 tot 100cm en weegt tot 65kg. Deze kangoeroesoort is niet bedreigd.



De grijze reuzenkangoeroe is daarmee iets kleiner dan zijn rode variant, de grijze reuzenkangoeroe heeft een grijsbruine vachtkleur. Verder is er niet veel verschil tussen de grijze- en de rode reuzenkangoeroe, hun levenswijze is bijna identiek. De grijze reuzenkangoeroe is echter niet hetzelfde als de westelijke grijze reuzenkangoeroe, welke in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden in het zuiden van Australi? voorkomt. De grijze reuzenkangoeroe heeft een draagtijd van ongeveer 1 maand, op het moment van de bevalling is het jong slechts 1cm groot en weegt ongeveer 1gram. De moeder merkt de bevalling niet, het jong kruipt na de bevalling de buidel in en heeft daar de keuze uit 4 tepels, waarvan meestal 1 dikkere. Deze is te dik voor het jong. Het jong zoekt een dunne tepel en zuigt zich eraan vast, de tepel zal dan iets zwellen waardoor het jong niet kan loslaten. Na bijna 10 maanden verlaat het jong voor het eerst de buidel, om dan nog vaak terug te keren om te komen drinken. Vandaar ook de ene dikkere tepel, die voor een ouder jong is. Uit deze tepel komt een ietwat vettere melk. Het jong komt nog tot laat in zen 2de levensjaar zen kop in de buidel steken om te drinken.